-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Łagodny indyk curry w mleku kokosowym z migdałami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: indyk mleko kokosowe migdały curry
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: tajska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
indyk - filet 0,5 kg mięsa
woda 2,5 szklanka płyny i sosy
trawa cytrynowa 2 łyżka przyprawy i zioła
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
tymianek suszony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 łyżka dodatki
mięta suszona 1 łyżeczka przyprawy i zioła
ziele angielskie 5 szt. przyprawy i zioła
curry 2 łyżka przyprawy i zioła
mleko kokosowe 100 ml płyny i sosy
płatki migdałowe 3 łyżka dodatki
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła

Opis

Łagodny i delikatny indyk w sosie curry znany jako sztandarowa potrawa restauracji tajskich czy indyjskich. Wspaniałego smaku i aromatu całości dodaje mleko kokosowe, trawa cytrynowa i migdały. Danie szybkie i proste do przygotowania - ale jakie pyszne! Mięso z indyka można zastąpić filetem z kurczaka - smakuje równie dobrze.

1. Źdźbła suszonej trawy cytrynowej pociąć nożyczkami na 1 cm paseczki. 2 łyżki trawy zalać w szklance wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 30 minut.
2. Filet z indyka dokładnie umyć, pociąć na paski, a następnie na 1-2 cm kawałeczki.
3. Smażyć kawałeczki indyka na patelni na wolnym ogniu około 15 minut, z 1 szklanką wody (bez dodatku oliwy), w przypadku gdy woda odparuje - można podlać.
4. Indyka na patelni oprószyć łagodną papryką mieloną, mielonym pieprzem kolorowym, tymiankiem, miętą suszoną.
5. Po przesmażeniu przelać indyka do garnuszka, dodać 1 szklankę wody i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (kolejne 15 minut).
6. Do gotującego się indyka wlać sparzoną trawę cytrynową (wraz z wodą), dodać cukier i curry.
7. Pod koniec gotowania dodać 100 ml mleka kokosowego oraz płatki migdałowe. Doprawić delikatnie solą, zagotować.

Podawać z białym ryżem.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 45min.
Cana: całej potrawy: 25 PLN jednej porcji: 5 PLN

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 4.88
(8 opinii)
11 Marca 2012r. o 21:37
Danie niezbyt trudne w przygotowaniu, a bardzo smaczne :-) Można wzbogacić ugotowaną marchewką i papryką oraz dodać więcej mleka kokosowego. Polecam!
ocena ogólna
21 Marca 2011r. o 09:51
...ups... indyk... oczywiscie, ze chodzi o indyka a nie kur-cza-cza ;)
ocena ogólna
21 Marca 2011r. o 09:49
mmmm curry to jedna z ulubionych moich przypraw, wiec kurczak musi smakowac wysmienicie :) sprobuje..
ocena ogólna
15 Marca 2011r. o 13:17
Bardzo apetycznie wygląda Spróbuję zrobić Dzięki
ocena ogólna
15 Marca 2011r. o 10:12
spoko;d
ocena ogólna
8 Marca 2011r. o 00:06
ocena ogólna
7 Marca 2011r. o 14:21
Wygląda nieźle a smakuje jeszcze lepiej :-) To wersja łagodna, oczywiście można zaostrzyć smak dodając nieco pikantniejszych przypraw. Polecam!!!
ocena ogólna
7 Marca 2011r. o 13:02
nie przepadam za mięsem ale ten kurczak wyglada nieżle. ja dodałabym jeszcze pieprz cayene, bo lubię naprawdę wyrazisty ostry smak
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Waniliowa sałatka z selera i suszonej żurawiny

    Słodkawą w smaku sałatkę z pewnością polubią Ci z Was, którzy eksperymentują w kuchni. Przy połączeniu selera, żurawiny i sosu waniliowego odkryjemy nowy niepowtarzalny smak tych składników. Przygotowanie: 1. W kubeczku wy...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW