Śledź w oleju z cebulą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dniaTagi: śledź olej cebula wigilia
Rodzaj dania:przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
śledź solony - filet | 8 | filet | ryby i owoce morza |
mleko | 1,5 | szklanka | nabiał |
cebula | 2 | szt. | warzywa |
olej słonecznikowy | 1 | szklanka | płyny i sosy |
pieprz czarny mielony | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po 15 sekundach odcedzamy i osączamy na sicie (sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lepiej strawna).
W słoiku układamy warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószamy grubo mielonym pieprzem. Gdy słoik jest prawie pełen wlewamy bardzo wolno olej, aby ściekał na sam dół słoika. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 25min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy