-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Śledź w oleju z cebulą

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: śledź olej cebula wigilia
Rodzaj dania:przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
śledź solony - filet 8 filet ryby i owoce morza
mleko 1,5 szklanka nabiał
cebula 2 szt. warzywa
olej słonecznikowy 1 szklanka płyny i sosy
pieprz czarny mielony 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Filety płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę. Wymoczone filety opłukujemy ponownie w wodzie i suszymy na papierowych ręcznikach. Kroimy na 4 cm kawałki.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po 15 sekundach odcedzamy i osączamy na sicie (sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lepiej strawna).

W słoiku układamy warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószamy grubo mielonym pieprzem. Gdy słoik jest prawie pełen wlewamy bardzo wolno olej, aby ściekał na sam dół słoika. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW