Śledź z suszonymi pomidorami i żurawiną
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agatabogata, dniaTagi: śledź pomidory suszone Wigilia Boże Narodzenie święta żurawina
Rodzaj dania:przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
śledź w oleju - filet | 200 | g | ryby i owoce morza |
pomidory suszone w oliwie | 50 | g | warzywa |
żurawina suszona | 50 | g | owoce |
oliwa z oliwek | 150 | ml | płyny i sosy |
estragon suszony | 2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
papryka słodka | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
imbir świeży | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
cukier puder | 1 | łyżeczka | dodatki |
miód | 2 | łyżeczka | dodatki |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
Opis
*Kawałek korzenia świeżego imbiru wielkości orzecha laskowego obrać ze skóry i posiekać bardzo drobno.
*Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie krążki.
*W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie następujące składniki marynaty: oliwę, żurawinę suszoną, estragon, paprykę słodką mieloną, sól, posiekany imbir, cukier puder i miód.
*Do słoika włożyć na dno parę krążków cebuli, 2-3 kawałki śledzia, cząstkę pomidora suszonego, zalać 2 łyżkami marynaty z żurawiną. Powtarzać do zakończenia wszystkich składników.
*Słoik odstawić w chłodne miejsce na 2 dni, aby śledzie dobrze nasiąknęły aromatem marynaty.
Dla ilu osób: | 2 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 15min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
migotekwawa
13 Stycznia 2012r. o 23:33
ocena ogólna
|