Świąteczny sernik twixowy
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agf1, dniaTagi: sernik święta wigilia
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
masło | 60 | g | nabiał |
cukier | 4/5 | szklanka | dodatki |
budyń waniliowy | 1 | opakowanie | dodatki |
jajo kurze | 3 | szt. | nabiał |
śmietana 18% | 150 | ml | nabiał |
śmietana 36% | 150 | ml | nabiał |
aromat waniliowy | 2 | łyżeczka | dodatki |
masa kajmakowa | 200 | g | dodatki |
baton Twix | 200 | g | dodatki |
herbatniki pełnoziarniste | 160 | g | dodatki |
serek twarogowy śmietankowy | 600 | g | nabiał |
Opis
Masło rozpuścić. Herbatniki pełnoziarniste (np. Digestive) rozdrobnić bardzo drobno, na piasek, następnie połączyć z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami Twix (50g). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułożyć na spodzie, dość mocno ugniatając. Schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
Mikserem połączyć twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksować aż powstanie gładka masa. Stopniowo wbijać jajka i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki Twix (50g) i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180oC. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.
Na wierzch:
Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami Twix (100g).
Smacznego :)
Dla ilu osób: | 10 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy