Świderki w pomidorach z jajkiem
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: metamorphoz, dniaTagi: makaron sos pomidorowy pomidor jajko świderki
Rodzaj dania:dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
makaron świderki | 300 | g | dodatki |
wieprzowo-wołowe mięso mielone | 250 | g | mięsa |
pomidor w puszce kawałki | 1 | puszka | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
czosnek | 3 | ząbek | warzywa |
pieprz czarny mielony | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
tymianek suszony | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
majeranek suszony | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
jajo kurze | 2 | szt. | nabiał |
sól czosnkowa | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
oliwa z oliwek | 5 | łyżka | płyny i sosy |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
ser parmezan | 4 | łyżka | nabiał |
Opis
2. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie plasterki i zeszklić (ok. 3-5 min.) z dodatkiem oliwy na rozgrzanej patelni, wrzucić do garnuszka.
3. Na tej samej patelni wysmażyć mięso mielone oprószone szczyptą soli (ok. 15 min. na wolnym ogniu) (bez dodatku oliwy) i wrzucić do garnuszka.
4. Do garnuszka wsypać przyprawy (sól czosnkowa, pieprz, tymianek, majeranek) i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
5. W oddzielnym garnuszku ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
6. Makaron świderki ugotować al dente. Włożyć na talerz, polać sosem, położyć ćwiartki jajek i posypać parmezanem.
Dla ilu osób: | 2 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 30min. | |
Cana: | całej potrawy: 10 PLN | jednej porcji: 5 PLN |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy
Danie można podać z:
-
Kotlety z kabaczka
Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...