-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Amerykańskie calzone

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: calzone pizza amerykańskie Ameryka USA
Rodzaj dania:dania główne pizza potrawy mączne
Rodzaj kuchni: amerykańska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka krupczatka 450 g dodatki
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
drożdże w proszku 1 opakowanie dodatki
woda 275 ml płyny i sosy
oliwa z oliwek 4 łyżka płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 2 ząbek warzywa
pomidor w puszce kawałki 800 g warzywa
oregano świeże 1 łyżeczka przyprawy i zioła
papryka chilli 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
wędlina - salami pepperoni 100 g mięsa
ser mozzarella 200 g nabiał
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Przygotowanie ciasta na calzone:
1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i suche drożdże. Wymieszać.
2. Zrobić zagłębienie w mące, wlać łyżkę oliwy oraz 275 ml ciepłej wody.
3. Mocno zamieszać nożem, aż powstanie ciasto, które się nie klei. Jeśli zachodzi potrzeba, to można dodać trochę mąki lub wody.
4. Ugniatać ciasto rękoma, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
5. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto. Wyrabiać ciasto trzymając jeden koniec przy sobie, drugi odpychając ręką w dal stolnicy. Czynność powtórzyć kilka razy. Raz na jakiś czas zwijać ciasto w wałek i uderzać mocno o stolnicę. Powtórzyć składanie, odpychanie, formowanie i uderzanie - wszystkie czynności około 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
6. Ugnieść z ciasta kulę, umieścić w naoliwionej misce. Obracać kulę, aby ją całą naoliwić, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (musi 2-krotnie zwiększyć objętość).

Przygotowanie farszu:
1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu, usmażyć pokrojoną w kostkę dużą cebulę ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku (około 5 minut).
2. Dodać pomidory, świeże posiekane oregano, sól (do smaku) i pieprz ziołowy.
3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia około 40 minut (aby sos odparował, zgęstniał).
4. Zdjąć z ognia, przestudzić.
5. Do wystudzonego sosu dodać sproszkowane chilli, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz pokrojone w kostkę salami.

Przygotowanie calzone:
1. Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek uformować w kulę i rozwałkować na krążek o średnicy około 20-25 cm.
2. Na każdą połowę placka nałożyć farsz, zostawiając około 1 cm brzegu.
3. Zwilżyć brzeg krążka wodą, każdy krążek złożyć na połowę, docisnąć brzegi, żeby ciasto zlepiło się w jedną całość.
4. Każde calzone przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta pokropić wodą.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać gorące.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 15min.
Liczba kalorii: jednej porcji: 850 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW