-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Arabski chleb pita

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: chleb pita
Rodzaj dania:dania jarskie pieczywo potrawy mączne
Rodzaj kuchni: arabska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
drożdże w proszku 150 g dodatki
cukier 0,5 łyżka dodatki
mąka dowolna 3 szklanka dodatki
olej rzepakowy 2 łyżka płyny i sosy
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
woda 1 szklanka płyny i sosy

Opis

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z połową ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmaruj olejem, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Podziel ciasto na sześć części. Rozwałkuj je na placuszki centymetrowej grubości. Placki zwilż lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piecz ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je też przechowywać zamrożone. Można je jeść ciepłe lub zimne.
Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Możemy ją napełniać, czym mamy ochotę. Klasyczne arabskie nadzienie stanowią kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku odpowiednim sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) hummusem (pastą z cieciorki), pastą z bakłażana lub awokado. Ale można włożyć do kieszonki (ciepłej lub zimnej) co kto chce - pokrojone wędliny,
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 30min.
Cana: całej potrawy: 5 PLN jednej porcji: 1,67 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

  • Konfitury z malin

    Dojrzałe, ale zdrowe i jędrne maliny przebrać i rozłożyć pojedynczą warstwą, by nieco \"owiędły\". Z cukru i soku ugotować syrop i do wrzącego ostrożnie włożyć maliny i trzy razy zagotować, za każdym razem ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Konfitura śliwkowa z orzechami

    Śliwki wypestkować, włożyć do garnka, nasypać cukrem, wymieszać dokładnie i podgrzewać przez jakieś pół godziny. Zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować niezbyt intensywnie przez godzinę. Odstawić do nast...

  • Masełko tymiankowe

    Masełko tymiankowe nadaje się do smarowania pieczywa - chleba, bułeczek oraz do zapiekanek. 1. Kostkę masła dobrze schłodzoną wyjąć z lodówki w temperaturę pokojową i potrzymać około 15 minut. 2. Pr...

  • Jajecznica z kurkami i bazylią

    Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. Udekorować baz...

  • Łosoś z musem z fasolki szparagowej

    Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch ...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW