-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Aromatyczny indyk w panierce

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: indyk filet z indyka kotlet
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
indyk - filet 0,5 kg mięsa
bułka tarta 0,5 szklanka dodatki
oliwa z oliwek 0,25 szklanka płyny i sosy
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
bazylia suszona 1 łyżka przyprawy i zioła
oregano suszone 1 łyżka przyprawy i zioła
jajo kurze 2 szt. nabiał
pieprz ziołowy 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

1. Filet z kurczaka umyć i pociąć na kotlety 1 cm grubości.
2. Rozbić mięso młotkiem do kotletów (rada: aby nie opryskać kuchni, najlepiej rozbijać kotlety przykryte torebką foliową).
3. Każdy kotlet oprószyć delikatnie solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
4. W jednej miseczce przygotować 2 jaja dokładnie roztrzepane z 0,5 łyżeczką soli, 0,5 łyżeczką pieprzu ziołowego, bazylią i oregano. W drugiej bułkę tartą.
5. Każdy z kotletów moczymy w ubitym jaju, następnie w bułce tartej.
6. Smażymy do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana: całej potrawy: 15 PLN jednej porcji: 3 PLN

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
25 Marca 2011r. o 09:39
na pewno indyk jest pyszny ale ja polecałabym wersję dietetyczną z racji że zbliża się lato. zamiast bułki tartej można obtoczyć filety w płatkach owsianych, mielonym siemieniu lnianym, pestkach dyni lub płatkach migdałowych. mięso zyska na smaku a my dostarczymy sobie cennego błonnika.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Waniliowa sałatka z selera i suszonej żurawiny

    Słodkawą w smaku sałatkę z pewnością polubią Ci z Was, którzy eksperymentują w kuchni. Przy połączeniu selera, żurawiny i sosu waniliowego odkryjemy nowy niepowtarzalny smak tych składników. Przygotowanie: 1. W kubeczku wy...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW