-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Babcine racuchy drożdżowe

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasto drożdżowe racuchy karnawał
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
drożdże świeże 30 g dodatki
mąka pszenna 400 g dodatki
mleko 3/4 szklanka nabiał
cukier 5 łyżka dodatki
margaryna 1/5 kostka nabiał
żółtko 2 szt. nabiał
ocet winny 1 łyżka płyny i sosy

Opis

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 120godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
6 Stycznia 2015r. o 00:02
Smacznie wyglądają :)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW