Babcine racuchy drożdżowe
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dniaTagi: ciasto drożdżowe racuchy karnawał
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
drożdże świeże | 30 | g | dodatki |
mąka pszenna | 400 | g | dodatki |
mleko | 3/4 | szklanka | nabiał |
cukier | 5 | łyżka | dodatki |
margaryna | 1/5 | kostka | nabiał |
żółtko | 2 | szt. | nabiał |
ocet winny | 1 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 120godz. 0min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
necara
6 Stycznia 2015r. o 00:02
ocena ogólna
|