Babeczki z masą kajmakową
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dniaTagi: kruche ciasto boże narodzenie do kawy masa kajmakowa kruche babeczki na święta z galaretką z masłem
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 400 | g | dodatki |
margaryna | 1 | kostka | nabiał |
cukier puder | 150 | g | dodatki |
żółtko | 1 | szt. | nabiał |
śmietana 10% | 1 | łyżka | nabiał |
masa krówkowa | 1 | opakowanie | dodatki |
masło | 1 | kostka | nabiał |
spirytus | 1 | łyżka | alkohole i napoje |
galaretka truskawkowa | 1 | szt. | dodatki |
wiśnie w zalewie | 1 | opakowanie | owoce |
Opis
Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i śmietany przygotować kruche ciasto i wykleić nim foremki na babeczki. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masę kajmakową. Na końcu dodać spirytus. Do wystudzonych babeczek wkładać po 2-3 wisienki z syropu. Przykrywać masą. Galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na masie. Udekorować polewą. Smacznego :)
Dla ilu osób: | 10 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy