-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Barszcz czerwony zabielany

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: barszcz czerwony zabielany buraki zupa polska
Rodzaj dania:dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
woda 2,5 l płyny i sosy
ziele angielskie 5 szt. przyprawy i zioła
pieprz czarny ziarnisty 10 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 5 szt. przyprawy i zioła
burak 4 szt. warzywa
kostka rosołowa warzywna 2 szt. przyprawy i zioła
marchew 3 szt. warzywa
pietruszka 2 szt. warzywa
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 3 ząbek warzywa
przyprawa typu vegeta 2 łyżka przyprawy i zioła
majeranek suszony 3 łyżka przyprawy i zioła
śmietana 18% 200 ml nabiał

Opis

Barszcz czerwony zabielany

1. Do dużego garnka wlać 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i liść laurowy. Zagotować.
2. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka.
3. 3 średnie marchewki i 2 średnie pietruszki obrać, pokroić na cienkie półplasterki. Wrzucić do garnka.
4. 1 dużą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać, każdy ząbek zmiażdżyć przy pomocy noża i pokroić drobno, wrzucić do garnka.
5. Do garnka dodać również kostki rosołowe warzywne, gotować wszystko na średnim ogniu pod przykryciem około 60 minut mieszając od czasu do czasu, pod koniec gotowania dodać Vegetę.
6. Odlać 1 szklankę zupy, dodać śmietaną i wymieszać dokładnie. Następnie wlać to do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 10min.
Cana: całej potrawy: 6 PLN jednej porcji: 1 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Krokiety z ziemniaków

    1. Obrane ziemniaki, kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie (około 20 minut, aż zmiękną). Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę. 2. Mieszamy ziemniaki z 2 łyżkami masła, aż się roztopi. Dodaj...

  • Krokiety z beszamelem i szynką

    Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zaciągnąć roztrzepanym żółtkiem, dodać starty żółty ser i śmie...

  • Krokiety z mięsnym farszem

    Najpierw przygotować naleśniki. Roztrzepać jajko z mlekiem i wodą. Dodać mąkę i zmiksować tak, aby nie było grudek. Na koniec wlać olej i wymieszać. Nalewać łyżką wazową porcje ciasta i smażyć na rozgr...

  • Krokiety ziemniaczane z zieloną natką pietruszki

    Ziemniaczane krokiety z natką pietruszki to obowiązkowe danie w moim rodzinnym domu. Ta przystawka świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs, drobiu, zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków z wody. Do kr...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW