-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Biszkopty morelowe

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: biszkopty morela
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
biszkopty 20 szt. dodatki
woda mineralna niegazowana 0,5 szklanka płyny i sosy
cukier 1 łyżka dodatki
koniak 50 ml alkohole i napoje
dżem morelowy 1 opakowanie dodatki
cukier puder 1 łyżeczka dodatki
cukier waniliowy 1 łyżeczka dodatki
morela w puszce 1-2 puszka owoce
śmietana kremówka 1 szklanka nabiał

Opis

Biszkopty z morelami możemy podawać do gorącej kawy lub herbaty.

1. Biszkopty ułożyć na dużej tacy stroną wypukłą na dół. Każde ciasteczko polewać małą łyżeczką wody wymieszanej z cukrem oraz odrobiną koniaku.
2. Następnie nasmarować cieniutką warstwą dżemu morelowego i odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Śmietanę kremówkę (336%) ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, odstawić w chłodne miejsce.
4. Połówki moreli z puszki odsączyć dokładnie z zalewy.
5. Na biszkopty nakładać dekoratorem ubitą śmietanę i następnie delikatnie przykryć połówkami moreli. Do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
22 Sierpnia 2011r. o 17:34
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Koktajl bananowy

    1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uz...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW