Carpaccio z buraka z fetą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: moon65, dniaTagi: carpaccio burak
Rodzaj dania:dania jarskie przekąski sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
burak | 2 | szt. | warzywa |
rukola | 50 | g | warzywa |
miód | 1 | łyżka | dodatki |
pieprz czarny mielony | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
ser feta | 75 | g | nabiał |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
pestki dyni | 3 | łyżka | dodatki |
ocet balsamiczny | 3 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
1. Buraki najlepiej upiec, niby można ugotować, ale podczas pieczenia zyskują ciekawszego, słodkawego aromatu. Wystarczy je zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 180-200 C. Potem ostudzić i obrać.
2. Pokroić na cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć na plastry na odpowiedniej tarce.
3. Rukolę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku.
4. Rozłożyć plastry buraka.
5. Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę, wyłożyć na półmisek.
6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez dodatku oliwy), po ostudzeniu posypać ułożone wcześniej na półmisku rukolę i buraki.
7. Sos przygotować mieszając miód (płynny), ocet, pieprz i sól.
Dla ilu osób: | 2 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 15min. | |
Cana: | całej potrawy: 5 PLN | jednej porcji: 2,5 PLN |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy