-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Chleb orkiszowy

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: chleb orkiszowy
Rodzaj dania:dania jarskie pieczywo potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka orkiszowa 800 g dodatki
sól 2 łyżeczka przyprawy i zioła
drożdże w proszku 1 opakowanie dodatki
oliwa z oliwek 2 łyżka płyny i sosy
miód 1 łyżka dodatki
sezam 150 g dodatki
woda 600 ml płyny i sosy

Opis

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, ciepłą wodę. Dobrze wyrobić (5-10 min.), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może cały czas być klejące – nie dosypywać mąki.
Chlebek przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych foremek – keksówek 21×10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki), około 1-1,5 godz. lub nawet dłużej. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200C około 40-50 minut. Studzić na kratce.
W przypadku formy glinianej, trzeba ją oczywiście namoczyć, natłuścić olejem i wysypać otrębami. Nakładamy do niej ciasto i odstawiamy na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce, a następnie (gdy wyrośnie) wstawiamy do ziemnego piekarnika przykryte folią aluminiową. Zdejmujemy ją, gdy piekarnik rozgrzeje się do 200C, a z powrotem przykrywamy, gdy wierzch odpowiednio się zarumieni (u mnie po około 25 minutach). Dopiekamy jeszcze około 20 minut i pozwalamy spokojnie ostygnąć.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 14 PLN jednej porcji: 1,40 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 500 kcal jednej porcji: 50 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Konfitury z malin

    Dojrzałe, ale zdrowe i jędrne maliny przebrać i rozłożyć pojedynczą warstwą, by nieco \"owiędły\". Z cukru i soku ugotować syrop i do wrzącego ostrożnie włożyć maliny i trzy razy zagotować, za każdym razem ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Konfitura śliwkowa z orzechami

    Śliwki wypestkować, włożyć do garnka, nasypać cukrem, wymieszać dokładnie i podgrzewać przez jakieś pół godziny. Zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować niezbyt intensywnie przez godzinę. Odstawić do nast...

  • Masełko tymiankowe

    Masełko tymiankowe nadaje się do smarowania pieczywa - chleba, bułeczek oraz do zapiekanek. 1. Kostkę masła dobrze schłodzoną wyjąć z lodówki w temperaturę pokojową i potrzymać około 15 minut. 2. Pr...

  • Jajecznica z kurkami i bazylią

    Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. Udekorować baz...

  • Łosoś z musem z fasolki szparagowej

    Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch ...

  • Smażony lipień z sokiem cytrynowym

    Czyścimy rybę. Posypujemy solą i gotowymi przyprawami w proszku. Smażymy około 20 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami, chlebem lu...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

  • Rolada szpinakowa

    Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturz...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW