-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Chlebek na ciepło

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Chlebek na ciepło
Rodzaj dania:pieczywo
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
chleb pszenny 1 szt. dodatki
masło 0.5 kostka nabiał
ser żółty dowolny 2 łyżka nabiał
czosnek 2 ząbek warzywa
pieprz ziołowy 1 szczypta przyprawy i zioła
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Chrupiacy chleb z masłem czosnkowym

Bochenek podłużny lub okrągły białego chleba kroimy na kromki ale tak, aby dolna skórka/spód/ pozostał w całości. W miseczce ucieramy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, utartym na jarzynowej tarce serem żółtym, solą i pieprzem ziołowym. Masą masłową smarujemy każdą kromkę chleba z obu stron i dociskamy je do siebie. Wierzch chleba posypujemy słodką papryką, układamy na folii aluminiowej i dociskamy spód chleba do siebie tak aby podczas pieczenia nie rozchyliły się kromki. Folia ma tylko zakrywać dół chleba, nie cały. Chleb zapiekamy 15-20min. w temp. 200st. /wkładamy do rozgrzanego piekarnika/. Ma być chrupiący! Jest pyszny jako przekąska na ciepło, można taż podać jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby. Smacznego!
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana: całej potrawy: 6zł PLN jednej porcji: 1.25zł PLN

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
2 Stycznia 2011r. o 13:54
Przepis na chlebek na ciepło - rewelacyjny!!! Chlebek jest chrupiący, a w środku przesiąknięty masłem i czosnkiem. 4 osoby zjadły cały bochenek. Polecam na każdą imprezę - dobry dodatek do sałatek i mięs, proste i szybkie do przygotowania.
ocena ogólna
31 Grudnia 2010r. o 20:23
właśnie przygotowałem chlebek do pieczenia, po Sylwestrze dam znać, czy nam również smakował :-)
ocena ogólna
10 Grudnia 2010r. o 15:44
pyszna sprawa! na imprezie chlebek był hitem, którym zajadali się wszyscy goście! rewelacja ;)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Pasta z suszonych pomidorów

    Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pomidory, ser, jajka i korniszony zmiksować. Można dodać do pasty ok. 3 łyżek oliwy w której były pomidory. Podawać jako dodatek do chleba.

  • Pasta jajeczna

    Ugotowane jajka na twardo obrać ze skorupek. Podzielić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać. Wszystko miksować w blenderze przez 5 minut.

  • Konfitury z malin

    Dojrzałe, ale zdrowe i jędrne maliny przebrać i rozłożyć pojedynczą warstwą, by nieco \"owiędły\". Z cukru i soku ugotować syrop i do wrzącego ostrożnie włożyć maliny i trzy razy zagotować, za każdym razem ...

  • Pasta makrelowa

    1. Jajka ugotować na twardo (12 min.), obrać ze skorupek. 2. Cebulę obrać i pociąć na nieduże kawałki. 3. Do miksera (kubek miksujący z ostrzem jest najlepszy) wrzucić makrelę z puszki wraz z zalewą, ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Masełko czosnkowo-ziołowe doskonałe do pieczywa na grilla

    Ząbki czosnku obrać, przecisnąć. Koperek drobno posiekać. Masło utrzeć, dodać resztę składników i ucierać jeszcze chwilkę. Powstałą masę nałożyć do miseczki.

  • Masełko tymiankowe

    Masełko tymiankowe nadaje się do smarowania pieczywa - chleba, bułeczek oraz do zapiekanek. 1. Kostkę masła dobrze schłodzoną wyjąć z lodówki w temperaturę pokojową i potrzymać około 15 minut. 2. Pr...

  • Jajecznica z kurkami i bazylią

    Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. Udekorować baz...

  • Łosoś z musem z fasolki szparagowej

    Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch ...

  • Barszcz

    Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym...

  • Smażony lipień z sokiem cytrynowym

    Czyścimy rybę. Posypujemy solą i gotowymi przyprawami w proszku. Smażymy około 20 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami, chlebem lu...

  • Barszcz czerwony

    Buraki obieramy i kroimy w kostki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli barszcz jest bardzo kwaśny to możemy doprawić cukrem . Gotujemy około 30 minut. Podajemy z chlebem lub uszkami...

  • Zupa rybna

    Głowy ryb wrzucamy do wody i gotujemy około 30-40 minut. Wyjmujemy je i dodajemy posiekaną marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Doprawiamy przyprawą do ryb. Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę i dodajem...

  • Jajka z majonezem i pieczarkami

    Ugotowane jajka kroimy na połówki. Układamy je na talerzu. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy posiekany koperek. Zalewamy tym jajka. Na koniec posypujemy pokrojonymi piecz...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

  • Rolada szpinakowa

    Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturz...

  • Leczo

    Cebule kroimy, podsmażamy na patelni z margaryną. Dodajemy kiełbasę, paprykę, cukinię i pomidory. Podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy Vegetą. Gotujemy do miękkości.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW