-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ciasteczka czekoladowe

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasteczka czekolarowe czekolada
Rodzaj dania:dania jarskie
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
czekolada gorzka 125 g dodatki
mąka dowolna 150 g dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
kakao 30 g dodatki
soda oczyszczona 1 łyżeczka dodatki
sól 1/2 łyżka przyprawy i zioła
masło 125 g nabiał
cukier brązowy 0,5 szklanka dodatki
aromat waniliowy 1 łyżeczka dodatki
orzechy dowolne 50 g dodatki

Opis

125 g czekolady rozpuść w rondelku, ustawionym na parze. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Masło utrzyj z cukrem na biały krem, stopniowo dodawaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, następnie jajko oraz ekstrakt waniliowy. Masę wymieszaj z sypkimi składnikami (posiekane orzechy można zastąpić migdałami). Łyżeczką nakładaj masę na blaszkę do pieczenia, powinny być stożkowate (podczas pieczenia się lekko rozpłaszczą). Piecz w temp. 170 st. ok. 20 min.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
9 Lutego 2014r. o 17:28
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Koktajl bananowy

    1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uz...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mleczny koktajl truskawkowy

    Truskawki umyć, odszypułkować. Wrzucić do kubka miksującego (parę zostawić do dekoracji). Miksować ze słodzikiem i mlekiem przez około minutę. Podawać schłodzone.

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW