-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ciastka - Korże makowe

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciastka ciasteczka makowe mak korże
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 600 g dodatki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka dodatki
margaryna 100 kg nabiał
jajo kurze 2 szt. nabiał
mak 100 g dodatki
cukier puder 100 g dodatki
sól 2 szczypta przyprawy i zioła
mleko do ciasta ml nabiał
czekolada deserowa 200 g dodatki

Opis

1. Mąkę wymieszać w dużej misce z proszkiem do pieczenia.
2. Margarynę posiekać nożem na drobno, dodać do mąki, wbić jajka i wsypać mak. Dodać cukier puder, sól oraz tyle mleka, aby zagnieść nieklejące się ciasto.
3. Odłożyć ciasto na 30 minut do schłodzenia w lodówce.
4. Odkroić kawałem ciasta, rozwałkować na 2 mm placek na oprószonej mąką stolnicy. Wykrajać foremką (szklanką) okrągłe ciastka.
5. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 st. C.
6. Powtarzać aż do wykończenia ciasta.
7. Po wystudzeniu ciastek, rozłożyć wszystkie na stolnicy.
8. Roztopić czekoladę deserową w kąpieli wodnej (wstawiając miseczkę z pokruszoną czekoladą nad garnek z gotującą się wodą, można również roztopić w mikrofalówce).
9. Dekorować korże według uznania.
Dla ilu osób: 80
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 3godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW