-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Drożdżowe Rodzynki
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 5 szt. nabiał
cukier 1 szklanka dodatki
drożdże świeże 150 g dodatki
margaryna 1 kostka nabiał
mąka dowolna 1 kg dodatki
aromat migdałowy 1 łyżka dodatki
rodzynki 100 g dodatki
mleko 1.5 szklanka nabiał

Opis

Przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie, połączyć go z mąką, cukrem, dodać jajka i stopioną margarynę Kasia oraz aromat rumowy. Dobrze wyrobić ręką, aby miało porządaną konsystencję. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Piec w 160* C. Czas pieczenia około 1 godziny.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 3godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kompot z suszonych owoców

    Suszone owoce wymoczyć w wodzie. Brudną wodę wylać i wrzucić wszystko do garnka ze świeżą wodą. Posłodzić do smaku i gotować aż owoce będą miękkie. Kompot najlepiej smakuje schłodzony...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW