-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: bita śmietana jabłka
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 5 szt. nabiał
mąka tortowa 3 łyżka dodatki
mąka ziemniaczana 2 łyżka dodatki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
jabłko 1,4 kg owoce
galaretka agrestowa 1 szt. dodatki
śnieżka 1 opakowanie dodatki
mleko 200 ml nabiał
galaretka truskawkowa 1 szt. dodatki
posypka cukrowa kolorowa 2-3 łyżka dodatki
cukier 6 łyżka dodatki
cukier 1 szklanka dodatki

Opis

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli oraz z sześcioma łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Do rondelka włożyć tarte jabłka, wsypać szklankę cukru. Smażymy jabłka mieszając ok 30-40 minut. Wyłączyć gaz, wsypać suchą galaretkę w proszku agrestową, mieszając rozpuścić w jabłkach. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3|4 szklanki gorącej wody. Odstawić do tężenia. Bitą śmietanę śnieżkę wsypać do 200 ml schłodzonego mleka i zmiksować na sztywną. Gdy galaretka truskawkowa będzie tężeć stopniowo wlewać do bitej śmietany i cały czas miksować. Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt. Na jabłka wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posypać kolorową posypką.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW