-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ciasto z musem owocowym - idealne dla dzieciaków

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasto mus słodkie dzieci owocowy
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 1,5 szklanka dodatki
masło 100 g nabiał
żółtko 2 szt. nabiał
cukier puder 2 łyżka dodatki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka dodatki
aromat śmietankowy 1 szt. dodatki
wiśnia 300 g owoce
porzeczka czerwona 100 g owoce
banan 100 g owoce
sok z cytryny 1 łyżeczka owoce
białko 2 szt. nabiał
cukier 0,5 szklanka dodatki
dżem czereśniowy 4-5 łyżeczka dodatki

Opis

Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie dodać masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką kruche ciasto. Włożyć na około 2 godziny do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

Czerwone porzeczki obrać i opłukać. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć wydrylowane wiśnie, czerwone porzeczki i banany. Zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec ubitą pianę dodać do musu i delikatnie wymieszać.

Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem z czereśni. Następnie wyłożyć mus owocowy. Całość ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Ten mus po upieczeniu trochę siada, to proszę się nie przejmować, to ciasto już tak ma ;)

Smacznego.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
31 Lipca 2011r. o 14:17
Pychotka. Częto to piekę. :)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW