Colesław
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ilka86, dniaTagi: surówka grill
Rodzaj dania:sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: amerykańska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kapusta | 1 | szt. | warzywa |
marchew | 2 | szt. | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
cukier | 1/4 | szklanka | dodatki |
pieprz czarny mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
mleko | 1/3 | szklanka | nabiał |
sok z cytryny | 1 | łyżeczka | owoce |
majonez | 1/2 | szklanka | płyny i sosy |
ocet winny | 1 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Szatkujemy kapustę i cebulę, ścieramy marchewki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z wcześniej przygotowanym sosem i odstawiamy do lodówki aż się porządnie schłodzi.
Serwujemy sałatkę po kilku godzinach.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
sprenzynka
24 Sierpnia 2011r. o 21:33
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Panierowany smażony kurczak
1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...
-
Pierś indyka z farszem śliwkowym
1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...
-
Indyk na słodko
-mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę -oprószyć drobno zmielonym pieprzem i mąką -na patelni silnie rozgrzać olej i usmażyć mięso na złoto, zdjąć z patelni i pozostawić w cieple -podsmażyć...
-
Kotlety mielone
Mielone mięso połączyć z jajkami, musztardą, posiekaną cebulą i tartą bułką. Doprawić o smaku. Wyrobić na jednolitą masę, z której formować okrągłe kotlety dowolnej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i sm...
-
Indyk z żurawiną
Suszone morele i żurawiny przełóż do miski, zalej białym winem i odstaw na 1 godz. Mięso natnij długim nożem i do wyciętej kieszeni wkładaj porcjami owoce. Staraj się delikatnie dociskać. Zepnij kies...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Żeberka pieczone
1. Żeberka nacieramy przyprawami na kilka godzin przed pieczeniem. 2. Przed samym pieczeniem żeberka smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego i wkładamy do rękawa do pieczenia. 3. Pieczemy w 180...
-
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Piersi rozbić na duże kotlety,natrzeć wegetą i pieprzem. Odstawić. Szpinak rozmrozić,dodać żółtko, śmietanę, przyprawić wegetą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak szpinak wystygnie dodajemy ser feta...
-
Szynka domowa na Wielkanoc
Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Szaszłyki drobiowe w marynacie
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...
-
Szaszłyki z kuleczkami mięsnymi
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Następnie z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Ogórki kroimy...
-
Sezamkowa karkówka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...
-
Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Kiełbasę, ogórki i cebulkę pokroić w talarki. Paprykę i boczek w kawałki. Nadziewać poszczególne składniki w dowolnej kolejności na długie wykałaczki. Polać delikatnie olejem. Posypać obficie przyprawą do g...
-
Kurczak z grilla w miodzie
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...
-
Grillowane piersi kurczaka.
Filety przyprawiamy przyprawa do do kurczaka Knorr i grillujemy, aż do przypieczenia. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie i posypujemy koperkiem. Sałatkę robimy z kapusty pekińskiej, pokrojonej pap...
-
Udka w piwie z grilla
Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Szybkie pulpety
Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...
-
Kurczak w gorczycy
Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...
-
Kurze nóżki inaczej
Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...