-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Czekoladowe pierniczki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: pierniczki
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 3 i 1/3 szklanka dodatki
kakao 1/2 szklanka dodatki
cukier puder 3/4 szklanka dodatki
soda oczyszczona 3/4 łyżeczka dodatki
przyprawa do piernika 2,5 łyżka przyprawy i zioła
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
skórka pomarańczowa świeża 1 szt. owoce
masło 180 g nabiał
jajo kurze 1 szt. nabiał
miód 3/4 szklanka dodatki
czekolada gorzka 55 g dodatki

Opis

Mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól wymieszać.
W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przestudzenia, mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną mieszankę, skórkę z pomarańczy i wyrobić. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do zamrażarki na 30 minut (lub dłużej).
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serduszka).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 minut (grubsze odrobinę dłużej).
Wystudzone pierniczki można udekorować.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Cytrynówka - nalewka cytrynowa

    4 cytryny sparzyć i obrać cieniutko tylko z żółtej skórki. Następnie skórki zalać spirytusem i odstawić (najlepiej w zamkniętym słoiku) na 24 godziny w zaciemnione miejsce. Po upływie doby przecedzić s...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Koktail bananowy z imbirem

    1. Banany obrać ze skórki, można pokroić w kawałki i wrzucić do kubka miksującego. 2. Wsypać łyżeczkę słodziku i 2 szczypty imbiru. 3. Zalać wszystko mlekiem i miksować przez minutę na najwyższych ob...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Ambasador - napój herbaciany

    1. Herbatę sypiemy do dużego imbryka, dodajemy cukier, zalewamy 0,5 l wrzątku. 2. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy przyprawy, przykrywamy imbryk, parzymy przez 5 minut. 3. Napar cedzimy do dzb...

  • Maślanka truskawkowa

    Truskawki dobrze umyć w letniej wodzie, odszypułkować. Następnie wrzucić do kubka miksującego. Wlać litr maślanki naturalnej (najlepiej odtłuszczonej). Miksować przez 1 minutę. Dosłodzić słodzikiem do smaku. Prz...

  • Mleczny koktajl truskawkowy

    Truskawki umyć, odszypułkować. Wrzucić do kubka miksującego (parę zostawić do dekoracji). Miksować ze słodzikiem i mlekiem przez około minutę. Podawać schłodzone.

  • Imbirowy koktajl z truskawek i bananów

    Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić do kubka miksującego. (jeden banan pozostawić do dekoracji, pokroić w plastry). Truskawki opłukać, odszypułkować, wrzucić do kubka miksującego. Wlać mleko i wsypać...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Napój porzeczkowo-malinowy

    Pyszny napój-kompot z sezonowych owoców nadaje się do obiadu, ale też dla orzeźwienia. Podawać koniecznie schłodzony. 1. Maliny przesypać cukrem pudrem, przykryć ścierką i odstawić na godzinę. 2. Wodę zagotow...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

  • Koktajl winogronowy Koktajl winogronowy

    Winogrona myjemy i wrzucamy do blendera, wlewamy kefir i miksujemy. Dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony w wysokich szklankach.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW