Czysty barszcz grzybowy z uszkami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dniaTagi: suszone grzyby wigilia boże narodzenie zakwas uszka barszcz wigilijny barszcz grzybowy barszcz na zakwasie
Rodzaj dania:dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka żytnia | 5 | łyżka | dodatki |
czosnek | 3 | ząbek | warzywa |
chleb dowolny | 1 | kromka | dodatki |
grzyby suszone | 1 | garść | warzywa |
mąka pszenna | 200 | g | dodatki |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
sól | 1/2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1/2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
grzyby suszone | 50 | g | warzywa |
bułka sucha | 1 | szt. | dodatki |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odciśniętą bułką. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka gotować we wrzątku do wypłynięcia.
Uszka zalać barszczykiem i dodać łyżkę smażonej cebulki. Smacznego :)
Dla ilu osób: | 3 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy