-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Dip Guacamole

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: guacamole dip sos Meksyk
Rodzaj dania:sosy warzywa
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
pomidor 2 szt. warzywa
cebula dymka 4 szt. warzywa
czosnek 1 ząbek warzywa
papryka chilli zielona świeża 1 szt. warzywa
awokado 3 szt. warzywa
sok z cytryny 1 łyżka owoce
kolendra świeża 1 łyżka przyprawy i zioła
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 5 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 5 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Guacamole to pasta z awokado, która zwykle podawana jest z tortilla chipsami. Można ją również podawać do zwykłych chipsów ziemniaczanych lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Guacamole pochodzi z Meksyku.
Pasta guacamole ma tendencję do ciemnienia. Aby tego uniknąć należy:
1. przyrządzić ją tuż przed podaniem,
2. do pasty włożyć jedną z pestek z awokado,
3. zalać wierzch dipu łyżeczką oliwy z oliwek.

Przygotowanie dipu:
1. Natnij delikatnie skórkę pomidora od miejsca w którym znajdowała się szypułka przez środek, pomidor umieść w miseczce i zalej go wrzątkiem. Po minucie wyjmij pomidor i obierz go ze skórki. Przekrój pomidor na ćwiartki i usuń pestki. Następnie posiekaj bardzo drobno.
2. Cebulki drobno posiekaj. Ząbek czosnku również.
3. Przekrój na połowę wzdłuż papryczkę chilli, wyjmij środek z pestkami. Następnie posiekaj drobno.
4. Awokado przetnij na pół, rozdziel połówki przekręcając je delikatnie w dłoniach, wyjmij pestki, obierz ze skóry. Miąższ grubo posiekaj, dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę.
4. Wszystkie składniki krótko zmiksuj mikserem lub malakserem ale nie dopuść by powstała z nich papka.
5. Przypraw pastę do smaku.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Liczba kalorii: jednej porcji: 200 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Placki do tortilli

    Z mąki i wody przyrządzamy miękkie ciasto. Kiedy będzie dobrze rozrobione, dzielimy je na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki, które następnie smażymy na patelni do momentu, aż zaczną się...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW