-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Domowa adamowa fasolka z parówkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: fasolka obiad parówka pomidor
Rodzaj dania:dania główne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
fasola biała konserwowa 2 puszka warzywa
cebula 3 szt. warzywa
papryka czerwona 1 szt. warzywa
pomidor 2 szt. warzywa
koncentrat pomidorowy 2 szklanka płyny i sosy
ziele angielskie 3 szt. przyprawy i zioła
pieprz czarny ziarnisty 6 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 3 szt. przyprawy i zioła
kostka rosołowa mięsna wołowa 1 szt. przyprawy i zioła
wędlina - parówki drobiowe 6 szt. mięsa
oliwa z oliwek 10 łyżka płyny i sosy
cukier 1 łyżka dodatki
papryka słodka 1 łyżka przyprawy i zioła
majeranek suszony 1 łyżka przyprawy i zioła
czosnek granulowany 1 łyżka przyprawy i zioła
woda 1 szklanka płyny i sosy

Opis

Domowa adamowa fasolka z parówkami w całej swej krasie

Mój autorski wariant fasolki po bretońsku, prostszy do przygotowania, bardziej polski, pachnący, tańszy. Wszystko w opisałem dokładnie więc przepis będzie prosty do zrozumienia, a danie - do przygotowania... każdemu, kto nie wie, jak obrać paprykę czy sparzyć pomidory :-) Polecam z przyjemnością.

1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić na półkrążki.
2. Paprykę przekroić na ćwiartki, wydrążyć z gniazda pestkowego, oczyścić z pestek i ogonka. Pokroić na paseczki.
3. Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę i paprykę (patrz foto). Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Mieszać raz na jakiś czas.
4. W międzyczasie umyć pomidory, naciąć od szypułki aż po grzbiet ostrym nożem (patrz foto) w celu sparzenia, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem na 10 minut. Skórę zdjąć. Miąższ pokroić na 1 cm kawałki.
5. Pokrojone pomidory dodać do duszących się na patelni warzyw. Dalej na małym ogniu dusić wszystko pod przykryciem kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu. Można dodatkowo podlać 1 szklanką wody.
6. Do dużego garnka wlać 2 szklanki przecieru pomidorowego, wrzucić 3 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego i 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżkę kminku oraz pokruszyć 1 kostkę bulionu wołowego (kostki rosołowej wołowej).
7. Do tego samego garnka przelać duszone warzywa z patelni. Wstawić na mały ogień. Dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
8. Na patelni ponownie rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek. Przesmażyć (zarumienić) parówki pokrojone w plasterki (patrz foto), tak, aby się lekko zezłociły - około 5 minut. Po usmażeniu dodać do całości w garnku.
9. Fasolkę z puszek odcedzić z zalewy. Dodać do garnuszka z potrawą. Przyprawić potrawę 1 łyżką cukru, papryki słodkiej mielonej, majeranku i czosnku granulowanego. Gotować całość mieszając od czasu do czasu jeszcze przez 10 minut (bez przykrycia).

Podawać ze świeżym i najlepiej chrupiącym pieczywem - np. z bagietką.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 15min.
Cana: całej potrawy: 10 PLN jednej porcji: 2 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW