Domowa adamowa fasolka z parówkami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dniaTagi: fasolka obiad parówka pomidor
Rodzaj dania:dania główne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
fasola biała konserwowa | 2 | puszka | warzywa |
cebula | 3 | szt. | warzywa |
papryka czerwona | 1 | szt. | warzywa |
pomidor | 2 | szt. | warzywa |
koncentrat pomidorowy | 2 | szklanka | płyny i sosy |
ziele angielskie | 3 | szt. | przyprawy i zioła |
pieprz czarny ziarnisty | 6 | szt. | przyprawy i zioła |
liść laurowy | 3 | szt. | przyprawy i zioła |
kostka rosołowa mięsna wołowa | 1 | szt. | przyprawy i zioła |
wędlina - parówki drobiowe | 6 | szt. | mięsa |
oliwa z oliwek | 10 | łyżka | płyny i sosy |
cukier | 1 | łyżka | dodatki |
papryka słodka | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
majeranek suszony | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
czosnek granulowany | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
woda | 1 | szklanka | płyny i sosy |
Opis
1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić na półkrążki.
2. Paprykę przekroić na ćwiartki, wydrążyć z gniazda pestkowego, oczyścić z pestek i ogonka. Pokroić na paseczki.
3. Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę i paprykę (patrz foto). Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Mieszać raz na jakiś czas.
4. W międzyczasie umyć pomidory, naciąć od szypułki aż po grzbiet ostrym nożem (patrz foto) w celu sparzenia, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem na 10 minut. Skórę zdjąć. Miąższ pokroić na 1 cm kawałki.
5. Pokrojone pomidory dodać do duszących się na patelni warzyw. Dalej na małym ogniu dusić wszystko pod przykryciem kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu. Można dodatkowo podlać 1 szklanką wody.
6. Do dużego garnka wlać 2 szklanki przecieru pomidorowego, wrzucić 3 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego i 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżkę kminku oraz pokruszyć 1 kostkę bulionu wołowego (kostki rosołowej wołowej).
7. Do tego samego garnka przelać duszone warzywa z patelni. Wstawić na mały ogień. Dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
8. Na patelni ponownie rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek. Przesmażyć (zarumienić) parówki pokrojone w plasterki (patrz foto), tak, aby się lekko zezłociły - około 5 minut. Po usmażeniu dodać do całości w garnku.
9. Fasolkę z puszek odcedzić z zalewy. Dodać do garnuszka z potrawą. Przyprawić potrawę 1 łyżką cukru, papryki słodkiej mielonej, majeranku i czosnku granulowanego. Gotować całość mieszając od czasu do czasu jeszcze przez 10 minut (bez przykrycia).
Podawać ze świeżym i najlepiej chrupiącym pieczywem - np. z bagietką.
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 15min. | |
Cana: | całej potrawy: 10 PLN | jednej porcji: 2 PLN |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy