-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Domowa zupa z suszonych grzybów

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: zupa grzyby suszone grzybowa
Rodzaj dania:dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
woda 3 l płyny i sosy
grzyby suszone 3 garść warzywa
ziele angielskie 6 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 3 szt. przyprawy i zioła
marchew 2 szt. warzywa
cebula 1 szt. warzywa
ziemniaki 4 szt. warzywa
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
kurkuma 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz biały mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
kostka rosołowa mięsna drobiowa 3 szt. przyprawy i zioła
przyprawa typu vegeta 3 łyżeczka przyprawy i zioła
śmietana 18% 3 łyżka nabiał
majeranek świeży 0,5 pęczek przyprawy i zioła

Opis

Aromatyczna zupa grzybowa przypomni nam jesienny zapach lasu również zimą, z odrobiną kurkumy smakuje niepowtarzalnie. Warto spróbować.

1. Do garnka wlać wodę, wstawić na ogień, wsypać liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone grzyby. Zagotować i zmniejszyć ogień.
2. Obrać i umyć warzywa, pokroić w paski. Wrzucić do gotującej się wody.
3. Cebulę obrać, przekroić na pół, opalić nad ogniem i wrzucić połówki do gotującej się zupy.
4. Po około 40 minutach gotowania wrzucić do garnka kostki rosołowe, posiekany majeranek, dodać przyprawy (pieprz biały, paprykę słodką, kurkumę.
5. Po około godzinie doprawić do smaku Vegetą i zabielić śmietaną (odlewając jedną chochlę gorącej zupy do kubeczka wymieszać z 3 łyżkami śmietany, następnie przelać wszystko do garnka i zagotować).
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 10min.
Cana: całej potrawy: 18 PLN jednej porcji: 3 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Paluszki kminkowe

    1. Z mąki, margaryny i śmietany wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i na około 3 godziny wkładamy do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy długie paski i skręcamy tak jak widać na załącz...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW