-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Domowe hamburgery

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: grill wołowina warzywa
Rodzaj dania:mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: wołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wołowina - mięso mielone 400 g mięsa
cebula 1/2 szt. warzywa
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 szczypta przyprawy i zioła
musztarda dijon 1/2 łyżeczka płyny i sosy
oliwa z oliwek 1 łyżka płyny i sosy
bułka zwykła 6 łyżka dodatki
ser żółty dowolny 6 plaster nabiał
pomidor 1 szt. warzywa
cebula czerwona 1/2 szt. warzywa
ogórek kwaszony 1 szt. warzywa
majonez 3 łyżka płyny i sosy
ketchup pikantny 3 łyżka płyny i sosy
musztarda dowolna 3 łyżka płyny i sosy
sałata masłowa 1 garść warzywa

Opis

Domowe hamburgery

Mięso umieścić w misce, dodać drobniutko posiekaną połowę cebuli, musztardę, posypać pieprzem i solą. Dokładnie zagnieść, spróbować (to nie jest aż tak przerażające) i ewentualnie dosolić. Podzielić na 6 równych kulek, odstawić.
Sałatę wymieszać z pietruszką. Ogórka, pomidora i cebulę pokroić (cebulę w cienkie piórka).
Bułki przepołowić. Rozgrzać posmarowany tłuszczem grill lub patelnię grillową. Mięso spłaszczyć do wymiarów bułki (powinno mieś około 0,5 cm grubości), smażyć do zrumienienia. W tym czasie bułki zrumienić w tosterze lub położyć na grillu.
Na gorącym spodzie bułki umieścić ser, na nim mięso, ketchup i musztardę (dzięki temu ser się rozpuści). Następnie ułożyć spory plaster pomidora, plasterki ogórka i cebuli. Wierzchnią część bułki posmarować majonezem, przykleić do niego odrobinę sałaty i złożyć hamburgera. Można hamburgery ułożyć na tacce na grillu, aby je podgrzać albo włożyć na 30 sekund do mikrofalówki.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Surówka z marchewki i jabłka

    Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW