Filety z morszczuka pieczone na grillu
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ewamewa1, dniaTagi: filety morszczuk pieczone grill
Rodzaj dania:ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
masło śmietankowe | 0.5 | kostka | nabiał |
koper świeży | 0.5 | pęczek | przyprawy i zioła |
czosnek | 6 | ząbek | warzywa |
tymianek suszony | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
sok z cytryny | 0.5 | szt. | owoce |
sól | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
pieprz ziołowy | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
morszczuk - filet | 6 | szt. | ryby i owoce morza |
Opis
Dla ilu osób: | 3 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Sałatka z sałatą i rzodkiewką
Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...
-
Buraczki z chrzanem inaczej ćwikła
Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan według uznania. Następnie przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas niech...
-
Surówka z białej kapusty
Kapustę poszatkowac posolic i odstawic na 30 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki pokroić. Kapustę wymieszać wraz z marchewką i jabłkiem. Dodać natkę, oliwę i cuk...
-
Mizeria - Tzatziki
Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii. -ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry -obrane ząbki c...
-
Surówka z marchewki i cieciorki
-marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Sałatka do grilla
Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...
-
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną drobno pokroić. Marchew i jabłka umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć i...
-
Surówka z marchwi i chrzanu
Warzywa i jabłka umyć, obrać i opłukać. Marchew i chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Kefir wymieszać z przyprawami do smaku. Składniki połączyć razem i wymieszać. Podobnie przyrządzić można surówkę z marc...
-
Surówka z ogórków kiszonych i pomidorów
Ogórki i pomidory opłukać. Ogórki pokroić w drobne cząstki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i również pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wszystko połączyć i wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. ...
-
Surówka z pieczarek
Pieczarki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, wodę zmieniać kilkakrotnie. Dobrze odsączyć, najlepiej ułożyć na płóciennym ręczniku i pozostawić na kilkanaście minut. Przygotowane w ten sposób pieczarki drobni...
-
Sałatka z papryki
Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...
-
Sałatka z zielonej fasoli
Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..
-
Sałatka z selerów z ziemniakami
Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...
-
Sałatka z twarogu i rzodkiewek
Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem.
-
Groszek z migdałami
Przemyty wodą groszek wrzucić do rondla, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu6-10 minut. Odcedzić. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, dodać masło, poczekać, aż się...
-
Brokuły z bułką tartą
Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części odcinając różyczki. Zagotować rosół rozpuszczając kostkę rosołową w 0,3 l wody. Wrzucić do niego różyczki brokuła, dusić na małym ogniu pod przykryciem...
-
Orzeźwiająca salatka do grilla.
Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.
-
Pomidory z mozarellą.
Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...