Gołąbki babci
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: mimochodem55, dniaTagi: gołąbki Polska polskie jedzenie kapusta obiad
Rodzaj dania:dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kapusta | 1 | szt. | warzywa |
wieprzowo-wołowe mięso mielone | 0,5 | kg | mięsa |
ryż biały | 150 | g | dodatki |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
koncentrat pomidorowy | 100 | ml | płyny i sosy |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
liść laurowy | 3 | szt. | przyprawy i zioła |
ziele angielskie | 5 | szt. | przyprawy i zioła |
Opis
1. Średnią wielkości kapustę myjemy z wierzchu. Zdejmujemy 2 wierzchnie liście i odkładamy. Z kapusty wykrajamy ostrym długim nożem trzon. Wkładamy ją do głębokiego garnka, zalewamy wodą, solimy 1 łyżkę.
2. Zagotowujemy wodę i następnie zmniejszamy ogień.
3. Po około 5 minutach próbujemy zdejmować wierzchnie liście kapusty (powinny być miękkie i łatwo schodzić z główki), następnie podgotowujemy znów trochę i ponownie zdejmujemy kolejne liście i tak aż do wyczerpania.
Przygotowanie mięsa do gołąbków:
1. W garnuszku z osoloną wodą (pół łyżeczki), gotujemy ryż na sypko (możemy ugotować 2 torebki ryżowe lub 150 g ryżu sypkiego).
2. Do dużej miski wkładamy mięso mielone wieprzowo-wołowe, wbijamy 1 duże jajko, na tarce do buraków ścieramy cebulę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ostudzony ryż, przyprawiamy pieprzem mielonym i solą, dokładnie mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się wymieszały.
3. Z przygotowanego farszu formujemy około 20-25 kotlecików.
Przygotowanie gołąbków:
1. Na każdy liść wkładamy kotlecik, następnie zawijamy do środka boki liścia kapusty i zawijamy wzdłuż cały gołąbek.
2. Na dnie dużego garnka wykładamy wierzchnie liście kapusty (zdjęte na samym początku), następnie układamy gołąbki, jeden obok drugiego i kolejne warstwy, między gołąbki wkładamy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, tak aby przykryła lekko gołąbki i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu.
Dla ilu osób: | 20 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | trudne do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 2godz. 0min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy