-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Granita malinowa

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: lody desery grill
Rodzaj dania:desery
Rodzaj kuchni: fusion

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
malina 200 g owoce
wódka 200 ml alkohole i napoje
wino białe musujące 500 ml alkohole i napoje
cukier puder 2-3 łyżka dodatki

Opis

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. W garnku podgrzać wódkę i rozpuścić w niej cukier ciągle mieszając, dodać zmiksowane maliny i wino. Garnek włożyć do zamrażalnika na 4 godziny. Co pół godziny przemieszać, aby nie utworzyły się grudki lodu.
Po zamrożeniu skrobać najlepiej widelcem i nakładać do pucharków takie lodowe wiórki. Idealny deser na upały.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 40min.
Cana: całej potrawy: 6zł PLN jednej porcji: 1z ł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1000 kcal jednej porcji: 150 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
26 Sierpnia 2011r. o 20:53
bardzo "wesoły" deser na upalne dni ;-) Ciekawy przepis, kiedyś będę musiała go wypróbować ;D
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Naleśniki z wiśniami

    Zrobić kisiel, dodać wiśnie i ostudzić. Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli zrobić ciasto, usmażyć na maśle cztery naleśniki. Napełnić je kisielem, polać stopioną czekoladą. Podawać ze śmietana ubitą ...

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Babka z galaretek

    1. Jedną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić i wlać do foremki na babkę, wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje. 2. Drugą truskawkową galaretkę przygotować wedł...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Rodzynkowy pucharek węgierski

    Pyszny alkoholowy deser z rodzynkami. Będzie jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny, jeśli rodzynki namoczymy w tokaju na godzinę przed podaniem. 1. Przygotować pucharki, wrzucić po równej porcji rodzy...

  • Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla

    Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...

  • Lody domowe

    Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą misk...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW