Grillowane parówki w boczku
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dniaTagi: grill parówki. boczek mięsa
Rodzaj dania:dania główne fast-food kuchnia regionalna mięsa przekąski wędliny
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
wędlina - parówki wieprzowe | 10 | szt. | mięsa |
wieprzowina - boczek surowy | 10 | plaster | mięsa |
Opis
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 30min. | |
Cana: | całej potrawy: 5zł PLN | jednej porcji: 1zł PLN |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 500 kcal | jednej porcji: 100 kcal |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Kompot z czarnych porzeczek
Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Sałatka do grilla
Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...
-
Sałatka z papryki
Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...
-
Sałatka z zielonej fasoli
Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..
-
Kompot agrestowy
Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...
-
Sałatka z selerów z ziemniakami
Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...
-
Sałatka z twarogu i rzodkiewek
Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem.
-
Żubrówka z sokiem pomarańczowym
Do szklanki wlewamy 50 ml Żubrówki . Dopełniamy sokiem pomarańczowym. Sami możemy zdecydować o intensywności drinka dolewając mniej lub więcej soku. Można dodać kostki lodu i cytrynę jako dekorację. ...
-
Szybka sałatka na grill
Sałatę rwiemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju z ziołami. Na wierzchu układamy pomidory pokrojone w ósemki, ogórek w półplasterki. Całość posypujemy grubym, posiekanym szczypiorkiem...
-
Orzeźwiająca salatka do grilla.
Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.
-
Kolorowa surówka do potraw z grilla
Składniki surówki pokroić wg uznania, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub mięska i ryb z grilla.
-
Grillowana papryka faszerowana
W garnku nastawić wodę i włożyć ryż. Kiedy będzie się gotował posiekać drobno cebulę, czosnek, pieczarki, oliwki ( w plasterki) i pietruszkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Doda...
-
Grillowane pomidory
Pomidory umyć i osuszyć. Przekroić na połówki skropić oliwą z oliwek i opruszyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron ok 15 min.