-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Groszek z migdałami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: groszek migdały potrawka przystawka
Rodzaj dania:dania jarskie przekąski sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
groszek mrożony 500 g warzywa
migdały w płatkach 50 g dodatki
kostka rosołowa mięsna dowolna 1 szt. przyprawy i zioła
woda 0,5 l płyny i sosy
masło 50 g nabiał
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła

Opis

Przemyty wodą groszek wrzucić do rondla, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu6-10 minut. Odcedzić.

Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, dodać masło, poczekać, aż się stopi i wtedy dorzucić groszek. Wymieszać go z migdałami, jeśli trzeba dosolić do smaku.

Przełóż do ogrzanej salaterki. Nadaje się jako znakomity dodatek do pieczeni, kotletów i pieczonego drobiu.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 15min.
Cana: całej potrawy: 6 PLN jednej porcji: 1 PLN

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
1 Lipca 2011r. o 18:27
Często robię do obiadu. Polecam!
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Żeberka z grilla

    Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy miód, musztardę, pieprz, posiekany majeranek, roztarty czosnek. Taką zaprawą smarujemy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Żeberka o...

  • Rolada z golonki

    Z golonki wyjąć kość. Przyprawami oraz solą z rozgniecionym czosnkiem porządnie natrzeć mięso / pieprz naturalny- 2 szczypty, papryka mielona- 1 szczypta, tymianek, szałwia /. Mięso mielone przyprawić resztą prz...

  • Kaszanka z Warzywami

    Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój na plasterki, jabłka pokrój w kostkę. Kaszankę obierz z flaka, ułóż na folii aluminiowej, lekko rozdrob...

  • Grillowany kurczak w jogurcie

    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...

  • Parówki zawijane w boczek

    Parówki/ mogą być każdego rodzaju/ należy wzdłuż naciąć na gł. pół centymetra, do każdego nacięcia po nasmarowaniu go musztardą włożyć słupki sera żółtego. Każdą tak przygotowaną parówkę owinąć cieniutki...

  • Filety z morszczuka pieczone na grillu

    Filety z ryby/ może być również dorsz, łosoś.../ obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy porządnie solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Każdy filet kładziemy na folię aluminiową, na wierzch kład...

  • Skrzydełka z grilla

    Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...

  • Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem

    Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...

  • Kaszanka w wydaniu \"piekarnikowym\"

    Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się \"smaka\" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu \"piekarnikowym\". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrz...

  • Schab w sosie tymianowym

    Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...

  • Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla

    Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla

    Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...

  • Kurczak w gorczycy

    Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW