-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Groszkowe ziemniaczki curry

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: groszek ziemniaki curry
Rodzaj dania:dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
papryka pepperoni zielona 1 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
kurkuma 1 łyżeczka przyprawy i zioła
kminek 1 łyżeczka przyprawy i zioła
imbir mielony 1/4 łyżeczka przyprawy i zioła
ziemniaki 0,5 kg warzywa
groszek mrożony 250 g warzywa
kolendra świeża 4 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Groszkowe ziemniaki curry

1. Ostrą paprykę pepperoni rozciąć na pół i wydrążyć pestki, następnie drobno ją posiekać.
2. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
3. Ziemniaki pokroić na kwadratowe kawałki 2-centymetrowej wielkości.
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodać kminek, kurkumę, imbir, posiekaną papryczkę i ziemniaki. Smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
5. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Dodać groszek, posypać solą i wszytko razem wymieszać, przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez około 20 minut - do momentu gdy ziemniaki zmiękną.
6. Gotowe danie posypać posiekaną kolendrą. Spożywać na gorąco.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 55min.
Cana: całej potrawy: 13 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1200 kcal jednej porcji: 300 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Halibut w sosie curry

    1. Skórę pomidorów nakrój w kilku miejscach, włóż do naczynia i zalej całkowicie wrzątkiem. Po około 1-2 min. wyjmij pomidory i obierz ze skóry, następnie przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i posiekaj. Na...

  • Pierś indyka z farszem śliwkowym

    1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...

  • Polędwiczki - warkocze z fasolką szparagową Polędwiczki - warkocze z fasolką szparagową

    1. Polędwiczki powinny być niewielkie. Każdą z nich rozetnij wzdłuż bardzo ostrym nożem. Jedną końcówkę pozostaw nierozciętą. 2. Dopraw rozcięte polędwiczki solą i pieprzem i posmaruj musztardą (najl...

  • Karkówka pieczona

    Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...

  • Kurczak z marchewką w sosie jogurtowym Kurczak z marchewką w sosie jogurtowym

    1. 2 podwójne filety kurczaka pokroić w paski o długości 3-4 cm. 2. 5 gałązek cząbru obrać z listków, wymieszać listki z kurczakiem, dodać 1 łyżeczkę soli czosnkowej i kilka szczypt pieprzu mielonego i m...

  • Ryba w jarzynach

    Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje, posolić. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru włożyć porcje ryby tak, aby były przykryte i gotować na małym ogniu...

  • Gulasz na obiad

    Mięso pokroiłam wzdłuż ścięgien na paski, następnie w kostkę. Oprószyłam solą i pieprzem i obsmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu z cebulką pokrojoną w piórka. Zalałam dwiema szklankami gorącej wody. Wkru...

  • Kotlety mielone

    Dobry kotlet nie jest zły :-) Smacznego! 1. Mięso mielone wkładam do miski, wbijam jajo. dodaję namoczoną i odciśniętą z wody suchą bułkę, dosypuję bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. 2. Dużą cebulę obi...

  • Karkówka w ostrej marynacie

    Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...

  • Grillowana pierś indycza

    Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać z solą białym pieprzem oraz tymiankiem. Do szczelnego woreczka foliowego włożyć umyte i osuszone filety z indyka. Zalać sosem tak żeby każdy kawałek mięsa był pokryty s...

  • Żeberka w miodzie z grilla

    Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...

  • Kurczak z grilla w miodzie

    Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...

  • Udka w piwie z grilla

    Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...

  • Polędwica z grilla

    Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...

  • Grillowany Schab w musztardzie

    Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW