Groszkowe ziemniaczki curry
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dniaTagi: groszek ziemniaki curry
Rodzaj dania:dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
papryka pepperoni zielona | 1 | szt. | warzywa |
olej lub oliwa dowolna | 4 | łyżka | płyny i sosy |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
kurkuma | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
kminek | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
imbir mielony | 1/4 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
ziemniaki | 0,5 | kg | warzywa |
groszek mrożony | 250 | g | warzywa |
kolendra świeża | 4 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
Opis
2. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
3. Ziemniaki pokroić na kwadratowe kawałki 2-centymetrowej wielkości.
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodać kminek, kurkumę, imbir, posiekaną papryczkę i ziemniaki. Smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
5. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Dodać groszek, posypać solą i wszytko razem wymieszać, przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez około 20 minut - do momentu gdy ziemniaki zmiękną.
6. Gotowe danie posypać posiekaną kolendrą. Spożywać na gorąco.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 55min. | |
Cana: | całej potrawy: 13 PLN | |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 1200 kcal | jednej porcji: 300 kcal |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Halibut w sosie curry
1. Skórę pomidorów nakrój w kilku miejscach, włóż do naczynia i zalej całkowicie wrzątkiem. Po około 1-2 min. wyjmij pomidory i obierz ze skóry, następnie przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i posiekaj. Na...
-
Pierś indyka z farszem śliwkowym
1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...
-
Polędwiczki - warkocze z fasolką szparagową
1. Polędwiczki powinny być niewielkie. Każdą z nich rozetnij wzdłuż bardzo ostrym nożem. Jedną końcówkę pozostaw nierozciętą. 2. Dopraw rozcięte polędwiczki solą i pieprzem i posmaruj musztardą (najl...
-
Karkówka pieczona
Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...
-
Kurczak z marchewką w sosie jogurtowym
1. 2 podwójne filety kurczaka pokroić w paski o długości 3-4 cm. 2. 5 gałązek cząbru obrać z listków, wymieszać listki z kurczakiem, dodać 1 łyżeczkę soli czosnkowej i kilka szczypt pieprzu mielonego i m...
-
Ryba w jarzynach
Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje, posolić. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru włożyć porcje ryby tak, aby były przykryte i gotować na małym ogniu...
-
Gulasz na obiad
Mięso pokroiłam wzdłuż ścięgien na paski, następnie w kostkę. Oprószyłam solą i pieprzem i obsmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu z cebulką pokrojoną w piórka. Zalałam dwiema szklankami gorącej wody. Wkru...
-
Kotlety mielone
Dobry kotlet nie jest zły :-) Smacznego! 1. Mięso mielone wkładam do miski, wbijam jajo. dodaję namoczoną i odciśniętą z wody suchą bułkę, dosypuję bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. 2. Dużą cebulę obi...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Grillowana pierś indycza
Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać z solą białym pieprzem oraz tymiankiem. Do szczelnego woreczka foliowego włożyć umyte i osuszone filety z indyka. Zalać sosem tak żeby każdy kawałek mięsa był pokryty s...
-
Żeberka w miodzie z grilla
Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...
-
Kurczak z grilla w miodzie
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...
-
Udka w piwie z grilla
Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Kotlety z kabaczka
Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...