-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Gulasz z pieczarkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: gulasz mięso pieczarki
Rodzaj dania:dania główne mięsa sosy warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
placki ziemniaczane - opakowanie 1 opakowanie dodatki
cebula 2 szt. warzywa
por 250 g warzywa
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieczarki w zalewie 1 szt. warzywa
wędlina - szynka 200 g mięsa
ogórek konserwowy 2 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy
śmietana kremówka 0,5 szklanka nabiał
bulion 400 ml płyny i sosy
zasmażka błyskawiczna jasna 2 łyżka dodatki
wino białe wytrawne 0,5 szklanka alkohole i napoje

Opis

Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie krążki. Marynowane pieczarki dobrze osączyć na sitku. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, szynkę w paseczki. Mocno rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim pieczarki kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Następnie dodać cebulę i pory. Wszystkie składniki smażyć jeszcze minutę (cały czas mieszając). Podlać wytrawnym białym winem, bulionem i śmietaną. Całość gotować około 4 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Na koniec wsypać zasmażkę błyskawiczną, energicznie wymieszać, ponownie krótko zagotować na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pokrojone ogórki i szynkę, podgrzewać jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Na cztery talerze przełożyć cztery porcje placków ziemniaczanych i przygotowanego gulaszu z pieczarkami. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 30min.
Liczba kalorii: całej potrawy: 2080 kcal jednej porcji: 520 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym

    Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w plasterki lub półplasterki. Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniut...

  • Mizeria jak u babci

    Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...

  • Sałatka w sam raz do grilla.

    Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...

  • Surówka z kapusty czerwonej z bakaliami

    Rodzynki opłukać i namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, po jakimś czasie odcedzić. Kapustę obrać, opłukać, poszatkować i wymieszać z sokiem cytrynowym. Orzechy zemleć lub drobno pokroić. Pom...

  • Krokiety ziemniaczane z zieloną natką pietruszki

    Ziemniaczane krokiety z natką pietruszki to obowiązkowe danie w moim rodzinnym domu. Ta przystawka świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs, drobiu, zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków z wody. Do kr...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW