-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Halibut w sosie curry

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: halibut ryba curry
Rodzaj dania:dania główne ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: indyjska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
czosnek 4 ząbek warzywa
imbir mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 5 szczypta przyprawy i zioła
kolendra mielona 1 łyżka przyprawy i zioła
kminek mielony 1 łyżka przyprawy i zioła
pomidor 350 g warzywa
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
curry 2 łyżeczka przyprawy i zioła
śmietana 36% 4 łyżka nabiał
jogurt naturalny 300 ml nabiał
papryka słodka 2 łyżeczka przyprawy i zioła
halibut 1 kg ryby i owoce morza
ocet winny 1 łyżka płyny i sosy
cytryna 1 szt. owoce

Opis

1. Skórę pomidorów nakrój w kilku miejscach, włóż do naczynia i zalej całkowicie wrzątkiem. Po około 1-2 min. wyjmij pomidory i obierz ze skóry, następnie przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i posiekaj. Na koniec przetrzyj przez sitko.
2. Ząbki czosnku drobno posiekaj, rozetrzyj z mielonym imbirem i połową łyżeczki soli oraz kminkiem i kolendrą.
3. Rozgrzej oliwę na patelni, następnie wrzuć starty czosnek z przyprawami, a gdy się zarumieni - dodaj pomidory, curry i dolej 400 ml wody. Doprowadź do wrzenia i następnie gotuj 5 minut ciągle mieszając.
4. Zmieszaj śmietanę z gęstym jogurtem naturalnym i papryką mieloną. Dodaj do sosu na patelni, doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (powinna odparować połowa).
5. Halibuta delikatnie posól z obu stron, skrop octem i włóż do żaroodpornego naczynia.
6. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wstaw rybę i po około 10 minutach odlej "wytopiony" z ryby sok. Polej rybę sosem i piecz do miękkości (około 20 min.) w temperaturze 180 st. C.
7. Po wyłożeniu na talerz przybież bardzo cieniutkimi plasterkami cytryny.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.
Liczba kalorii: całej potrawy: 1600 kcal jednej porcji: 400 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Groszkowe ziemniaki curry Groszkowe ziemniaczki curry

    1. Ostrą paprykę pepperoni rozciąć na pół i wydrążyć pestki, następnie drobno ją posiekać. 2. Cebulę posiekać na drobną kostkę. 3. Ziemniaki pokroić na kwadratowe kawałki 2-centymetrowej wielkości. 4. Na...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW