-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Jabłecznik z marcepanem i czekoladową kruszonką z otrębów

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: jabłecznik ciasto jabłka marcepan czekolada kruszonka otręby deser
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jabłko 1,5 kg owoce
margaryna 0,5 kg nabiał
mąka pszenna 575 g dodatki
cukier waniliowy 4 łyżeczka dodatki
cukier 350 g dodatki
masa marcepanowa 300 g dodatki
jajo kurze 6 szt. nabiał
mąka ziemniaczana 75 g dodatki
proszek do pieczenia 3 łyżeczka dodatki
sól 2 szczypta przyprawy i zioła
czekolada gorzka 100 g dodatki
kakao 2 łyżeczka dodatki
otręby owsiane 100 g dodatki
sok z cytryny 0,5 szt. owoce

Opis

Jabłecznik z marcepanem i czekoladową kruszonką z otrębów

Składniki na kruszonkę:
-10g czekolady gorzkiej
-200g margaryny
-225g mąki pszennej
-2 łyżeczki kakao
-150g cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
-100g otrębów owsianych

Składniki na spód ciasta:
-300g margaryny do wypieków
-350g mąki pszennej
-200g cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-300g masy marcepanowej (mogą być tzw. chlebki marcepanowe)
-6 jajek
-75g mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1,5 kg jabłek (np. malinówek)
-sok z połówki cytryny

Przygotowanie ciasta:

Kruszonka.
1. Czekoladę połamać na kawałki. Margarynę (200g) pokroić na plastry. Rozpuścić razem czekoladę i margarynę w kąpieli wodnej (garnek stojący na ogniu, gotująca się woda, na tym miska i tutaj roztopić składniki).
2. Mąkę (225g) wymieszać z kakao, cukrem (150g), cukrem waniliowym (2 łyżeczki), szczyptą soli i otrębami owsianymi.
3. Dodać ciepłą, roztopioną masę i całość zagnieść na kruszonkę.
4. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Spód na ciasto.
1. Schłodzoną w lodówce masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli nie dostaniemy w sklepie masy marcepanowej, można nabyć tzw. chlebki marcepanowe, należy je jedynie obrać z polewy czekoladowej.
2. Margarynę (300g), cukier (200g), cukier waniliowy (2 łyżeczki), szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę.
3. Miksując dodawać po jednym jajku.
4. Wymieszać dokładnie obie mąki (350g pszennej i 75g ziemniaczanej) z proszkiem do pieczenia.
5. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
6. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika, wysłaną papierem do pieczenia.
7. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych.
8. Połówki jabłek pociąć na plasterki (nie rozłączać, zachować sklejone połówki)naciąć w paseczki. Skropić sokiem z cytryny.
9. Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry.
10. Całość posypać kruszonką (rozdrabiać dłonią).
11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Dla ilu osób: 24
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 2godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
7 Października 2012r. o 13:22
Polecam, przepyszne ciasto. Nigdy nie sądziłem, że jabłecznik może być upieczony w tak ciekawy sposób. Udało się! :-)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 
 

Danie można podać z:

  • Koktajl winogronowy Koktajl winogronowy

    Winogrona myjemy i wrzucamy do blendera, wlewamy kefir i miksujemy. Dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony w wysokich szklankach.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW