-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Jagodowe niebo

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: jagody biszkopt galaretka
Rodzaj dania:desery
Rodzaj kuchni: polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 6 szt. nabiał
cukier 1 szklanka dodatki
mąka pszenna 1 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka dodatki
śmietana 30% 2 szt. nabiał
cukier puder 0,5 szklanka dodatki
galaretka truskawkowa 2 szt. dodatki
żelatyna 2 łyżka dodatki
jagoda 0,5 kg owoce

Opis

Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować, połączyć z mąkę i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością wody. Żelatynę rozpuścić z woda. Schłodzoną Śmietanę miksować na wysokich obrotach aż uzyskamy pulchną masę, wsypać cukier puder nadal miksując, wlać żelatynę. Zmiksować. Rozsmarować na biszkopcie. Posypać górę jagodami i zalać tężejącą galaretka.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Koktajl bananowy

    1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uz...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW