-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Jagodowiec

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: desery ciasta jagody
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka tortowa 3 szklanka dodatki
żółtko 6 szt. nabiał
masło 300 g nabiał
cukier 1,5 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
białko 6 szt. nabiał
jagoda 3/4 kg owoce
mąka ziemniaczana 3 łyżka dodatki
kakao 1 łyżka dodatki

Opis

Mąkę mieszamy z proszkiem, siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier puder i zagniatamy ciasto. 2/3 owijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika, resztą wylepiamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki.
Po 1,5h:
Umyte, osuszone jagody wykładamy na ciasto, oprószamy je kakao ( i wówczas nie trzeba przesypywać mąką ziemniaczaną). Białka ubijamy z cukrem, pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną (można też wycisnąć troszkę soku z cytryny).
Bezpośrednio na jagody trzemy połowę ciasta z zamrażalnika. Na ciasto wylewamy masę z białek a na białka trzemy pozostałe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 60 minut (około - ciasto musi być lekko rumiane)w 180 stopniach C.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 12zł PLN jednej porcji: 1,20zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1300 kcal jednej porcji: 130 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
22 Sierpnia 2011r. o 17:32
Bardzo ładnie wygląda ;-) No i po opisie przygotowań widać że bardzo prosto można "wyczarować" takie cudo ;-) Poza tym uwielbiam wszystko co związane jest z jagodami ;-) No i wszystko wychodzi bardzo tanio więc w najbliższym czasie postaram się go zrobić ;-)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Domowa caffe latte

    Mleko wraz cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Następnie ubijamy delikatnie mleko \"spieniaczem\". Do spienionego mleka dolewamy po ściance szklanki zaparzoną kawę. Wierzch kawy udekorować kakaem...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

  • Koktajl winogronowy Koktajl winogronowy

    Winogrona myjemy i wrzucamy do blendera, wlewamy kefir i miksujemy. Dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony w wysokich szklankach.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW