-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Jajka faszerowane tuńczykiem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: jajko jaja tuńczyk
Rodzaj dania:przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 7 szt. nabiał
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka ryby i owoce morza
pietruszka natka świeża 1 pęczek przyprawy i zioła
jogurt naturalny 0% 100 ml nabiał
sól 3 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 2 szczypta przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 2 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 3 szczypta przyprawy i zioła
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 1 ząbek warzywa

Opis

1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (wówczas łatwiej się obierają) około 12-15 minut, następnie studzimy i obieramy ze skorupek.

2. Każde jajko kroimy na dwie części. Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w oddzielnej miseczce. Dolewamy do żółtek jogurt naturalny 0%.

3. Cebulę obieramy, siekamy na bardzo drobno, czosnek również. Kilka gałązek natki pietruszki siekamy. Wrzucamy do salaterki z żółtkami i jogurtem.

4. Odsączony tuńczyk dodajemy do wcześniej wrzuconych do miski składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym mielonym.

4. Z masy tworzymy kulki, które umieszczamy w zagłębieniach jajek. Dekorujemy listkami natki pietruszki. Posypujemy papryką słodką.

5. Danie przed podaniem koniecznie schłodzić.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: dieta dr Dukana
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(6 opinii)
31 Stycznia 2011r. o 19:17
fajna sprawa z tymi faszerowanymi jajkami , moja cioteczka jest pasjonatką faszerowania jaj , moją ulubioną kombinacją jest pasta pomidorowo-paprykowa :) taka na ostro z chili !!! ale myślę że tuńczyk też będzie fajnym pomysłem . :) :) :)
ocena ogólna
6 Października 2010r. o 16:37
ocena ogólna
6 Września 2010r. o 21:19
Po zdjęciach widzę, że jajeczka faszerowane zrobione :-) Smakowały? Tylko nie mówcie, że jesteście na diecie? ;-p
ocena ogólna
3 Września 2010r. o 15:28
właśnie dlatego :)
ocena ogólna
3 Września 2010r. o 15:26
To z diety Dukana ;-p
ocena ogólna
3 Września 2010r. o 14:13
Jutro żona robi imprezkę urodzinową, to jej zrobię :D
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 
 

Danie można podać z:

  • Warszawskie pyzy Warszawskie pyzy

    1. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ubić na masę, ostudzić. 2. Pozostałą część ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce (lub w robocie kuchennym). Startą miazgę przełoży...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW