-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Jogurtowy deser z jagodami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: deser jogurtowy jagody
Rodzaj dania:desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ciastka owsiane 200 g dodatki
masło 80 g nabiał
czekolada biała 300 g dodatki
jogurt naturalny 2 łyżeczka nabiał
jogurt grecki 6 szt. nabiał
żelatyna 4 łyżeczka dodatki
aromat waniliowy 2 łyżeczka dodatki
miód 3 łyżka dodatki
jagoda 500 g owoce
galaretka owoce leśne 2 opakowanie dodatki

Opis

Składniki.
Spód:
• 200 g ciastek zbożowych lub maślanych (co kto lubi)
• 80 g masła
• 50 g białej czekolady
• 2 łyżeczki jogurtu

Masa jogurtowa:
• 6 dużych jogurtów greckich, każdy po 330 g - 340 g (polecam jogurt bałkański firmy Maluta, albo Candia)
• 4 łyżeczki żelatyny w proszku
• 250 g białej czekolady
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 3 pełne łyżki miodu

Wierzch:
• 500 g jagód (dodaję również kilka borówek amerykańskich dla urozmaicenia)
• 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Wykonanie.
Dzień przed przygotowywaniem deseru trzeba wyłożyć cały jogurt na sito wyścielone cienką gazą, zawiesić na dużej misce tak aby woda z jogurtu swobodnie się w niej zbierała. Całość wstawić do lodówki na około 16- 20 godzin.

Spód: herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, czekoladą i jogurtem. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretki, ostudzić.

Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 1/3 szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę, dodać miód, ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu cały czas intensywnie mieszając. Gdy powstanie gładka masa, odstawić z ognia i ostudzić Masę wlać do jogurtu wymieszać. Do rondelka po masie włożyć namoczoną wcześniej żelatynę. Podgrzewając mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Żelatynę przestudzić. Połączyć masę jogurtową z żelatyną - najlepiej w następujący sposób: dodać łyżkę masy jogurtowej do rozpuszczonej żelatyny i energicznie wymieszać. Dodać kolejną łyżkę masy i znów wymieszać. Dodać tak jeszcze około 3 - 4 łyżek masy. Rozprowadzoną w jogurcie żelatynę dodać do reszty masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Powstałą masę jogurtową wyłożyć na spód. Równomiernie rozprowadzić, wyrównać. Wyłożyć jagody i wstawić do lodówki. Ostudzoną i gęstniejącą już galaretkę delikatnie wylać na jagody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego! :)
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 21godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(2 opinii)
4 Września 2012r. o 23:54
Wygląda przepysznie :)
ocena ogólna
2 Września 2012r. o 21:15
Czas wykonania trochę przeraża, ale te 20h samo się robi ;) (odsączanie serwatki).
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW