-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kaczka z owocami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kaczka jabłka gruszki pieczenie
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kaczka cała 1 szt. mięsa
jabłko 3 szt. owoce
gruszka 2 szt. owoce
brzoskwinia 1 opakowanie owoce
borówka 1 opakowanie owoce
żurawina 1 opakowanie owoce
czosnek 4 ząbek warzywa
majeranek suszony 2 łyżka przyprawy i zioła
sól 1,5 łyżka przyprawy i zioła

Opis

Kaczkę umyć, rozmrozić jak jest mrożona. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać sól i majeranek - tą mieszanką natrzeć kaczkę i odstawić - ja zostawiam na noc.
2 jabłka i gruszki obrać pokroić na ćwiartki - oprószyć majerankiem i lekko solą i nadziać kaczkę.
Kaczkę wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i piekę ok. godziny, następnie obracam, żeby kaczka była złota ze wszystkich stron.
Jeżeli chcemy udekorować kaczkę i mieć miseczki na żurawinę i borówkę - 1 jabłko przekrawamy na pól i wkładamy na 10 minut przed końcem pieczenia do kaczki.
Po upieczeniu kaczkę kroimy na porcje, obkładamy owocami, osączmy brzoskwinię z syropu, napełniamy je borówką, a do jabłek wkładamy żurawinę i gotowe:)
Smacznego!
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW