-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kapusta wigilijna z jagłami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kasza jaglana boże narodzenie grzyby suszone kapusta wigilijna kapusta z grzybami
Rodzaj dania:dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kapusta kwaszona 1 kg warzywa
grzyby suszone 2 garść warzywa
kasza jaglana 1/2 szklanka dodatki
cebula 1 szt. warzywa
liść laurowy 2 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie 2 szt. przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje.

Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW