Koktajl bananowy
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: golias, dniaTagi: koktajl banany banan bananowy
Rodzaj dania:dania jarskie koktajle bezalkoholowe napoje zimne
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
banan | 2 | szt. | owoce |
mleko | 1 | l | nabiał |
serek homogenizowany waniliowy | 200 | g | nabiał |
cukier | 150 | g | dodatki |
cynamon mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uzyskania piany na powierzchni koktajlu.
2. Przelewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy plasterkami banana i posypujemy cynamonem. A następnie wypijamy ze smakiem i bierzemy dokładkę.
Dla ilu osób: | 2 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 10min. | |
Cana: | całej potrawy: 10 PLN |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
femmefatale
28 Marca 2011r. o 11:15
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Sernik bez sera
1. Przygotować ciasto: 6 żółtek, 1 margaryna, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku zmieszać, posiekać i zagnieść. 2. Ciasto podzielić na dwie części z czego jedną włożyć do zamrażalnika ...
-
Niebo
Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder (0,5 szklanki), żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłus...
-
Ciasteczka czekoladowe
125 g czekolady rozpuść w rondelku, ustawionym na parze. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Masło utrzyj z cukrem na biały krem, stopniowo dodawaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, następnie ...
-
Babka z makiem
Jaja z cukrem i wodą ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i ostudzoną, roztopioną margarynę. Przelać do formy na babkę i piec w temp.1...
-
Jagodowe niebo
Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować, połączyć z mąkę i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przygotować galaretkę wg p...
-
Trójkolorowe galaretki
1. Przygotuj 3 różnokolorowe galaretki, np. wiśniową, pomarańczową i agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw każdą galaretkę w chłodne miejsce aż stężeją. 2. Przygotuj gotowy krem waniliowy...
-
Domowa pizza
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj z mąką, oliwą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw. Cebulę zeszklij dodaj pomidory podzielone na ćwiartki. Duś ok. 15 min. Paprykę potnij w cienk...
-
Mini pizza
1. Przygotować ciasto drożdżowe: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć p...
-
Ciastka na grilla
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy, oraz proszek do pieczenia. Masło wysiewać z mąką i cukrem na kruche ciasto. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ...
-
Brawnies na grillowe przyjęcie
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem. Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły- w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo ...
-
Szybki jabłecznik
Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Skrop wiśniówką i odstaw na 30 min. Ciastem wylep formę żaroodporną (jak na tartę). Spód oprósz cukrem,...
-
Biszkopty morelowe
Biszkopty z morelami możemy podawać do gorącej kawy lub herbaty. 1. Biszkopty ułożyć na dużej tacy stroną wypukłą na dół. Każde ciasteczko polewać małą łyżeczką wody wymieszanej z cukrem oraz odrobi...
-
Kolorowe ciasto
Z pierwszych sześciu składników zrobić ciasto. Podzielić na tyle części ile chcemy kolorów,ale podstawa są trzy. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej budyń. Formę do babek natłuścić i...
-
Ciasto dyniowe na deser grillowy
Nagrzać piekarnik (180°) Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek, dobrze...
-
Napoleonki bez pieczenia
Mleko(4 szklanki) zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz kostką margaryny. Pozostałą szklankę mleka wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami. Tak przygotowany budyń wlej do gotującego się mleka. Cał...
-
szybka babka
białka miksujemy, gdy będą już sztywne dodajemy żółtka i cukier, następnie dodajemy na przemian olej,mąkę dosypując także łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę przelać do formy i piec około 40 - 50 mi...
-
Lody domowe
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą misk...
-
Ciastka owsiane z cynamonem
Produkty sypkie wymieszaj i odstaw. W misce ubij masło,cukier i białka. Porcjami dodawaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Kładź porcje ciasta na nieposmarowana blachę. Piecz w temperaturze 180 st...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Banany grillowane z czekoladą
Każdego banana nacinamy wzdłuż, wkładamy do każdego po 3 kostki czekolady. Banany skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny. Następnie układamy na folii aluminiowej na rozgrzanym ruszcie i grillujmy, aż skór...
-
Faworki
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki (ciast...
-
Murzynek
Margarynę, mleko, cukier, kakao wrzucić do garnka i rozpuścić.Odlać pół szklanki na polewę. Pozostałą ilość ostudzić.Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek i żółtka. Białka ubić i dodać do reszty ciasta. Prz...
-
Czekoladowa rozkosz
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rozpuścić i przestudzić masło. W dużym naczyniu wymieszać wszystkie suche produkty, w innym zmiksować jajka i dodać śmietanę.Ubić wszystko razem. Masło ubić z oleje...
-
Lwie paszcze.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać w nim krążki szklanką. Jabłka obrać i p...
-
Zapiekane bakłażany
Przekroić bakłażany na pół, wydrążyć środek łyżką. Na oliwie podsmażyć warzywa (wraz z miąższem wydrążonym z bakłażana) z dodatkiem Vegety. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na osobnej ...
-
Churros - ciastka smażone na głębokim oleju.
Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę z margaryną. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Tro...
-
Rogaliki z powidłami
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do l...
-
Kokoski
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać . W osobnej misce wymieszać kokos z jogurtem i aromatem waniliowym. Dodać ubite białka i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość...
-
Keks biszkoptowy
Żółtka utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać stopniowo ocet. Z białek ubić sztywną pianę. Wyłożyć ją na żółtka na przemian z bakaliami. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej...
-
Świąteczne ślimaczki cynamonowe
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Ciasto rozwijamy i smarujemy wierzch karmelem, tak, żeby go jeszcze trochę zostało...
-
Rożki obfitości z waniliowym wnętrzem
Ciasto francuskie tniemy na paski i nawijamy na metalowe lub sylikonowe rurki. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kryształkami cukru. Pieczemy na złoty kolor. Gotujemy dwa budynie na dw...
-
Bożonarodzeniowy makowiec
Zagotować mleko z laską wanilii i makiem ok 1godz. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło spienić mikserem dodać cukier. kiedy masło będzie już utarte dodawać na przemian wystudzone mleko z maki...
-
Przekładaniec
Budyń ugotować na mleku wg. przepisu. W blaszce keksowej ułoży biszkopty, następnie wylać na nie letni budyń. Ułożyć herbatniki i posmarować masą krówką. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki...
-
Pączki
Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nak...
-
Waniliowe rudolfy
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto aż będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość...
-
Szybkie pączki serowe
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serkami waniliowymi. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając połączyć pianę z utartymi...
-
Tort brzoskwiniowo-piankowy
1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Zostawić żeby tężała. Do tortownicy włożyć spód biszkoptowy i skropić sokiem brzoskwiniowym (z puszki). Ubić śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru. Wlać tężejąc...