-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kompot z czarnych porzeczek

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Kompot z czarnych porzeczek
Rodzaj dania:napoje zimne
Rodzaj kuchni: europejska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
porzeczka czarna 1 kg owoce
cukier 300 g dodatki
woda 1,5 szklanka płyny i sosy

Opis

Kompot z czarnych porzeczek

Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrząsając słojem, by się dobrze ułożyły, po czym dopełnić słoje prawie wrzącym syropem do poziomu około 1,5 cm. poniżej krawędzi słoja, tak by przykrywał owoce. Następnie usunąć ze słoja resztki powietrza, nałożyć wieczka, lekko je przykręcić i umieścić słoje w kotle z gorącą wodą.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
22 Sierpnia 2011r. o 16:53
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sernik bez sera

    1. Przygotować ciasto: 6 żółtek, 1 margaryna, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku zmieszać, posiekać i zagnieść. 2. Ciasto podzielić na dwie części z czego jedną włożyć do zamrażalnika ...

  • Ciasto Styropian

    Ciasto: 3 szklanki mąki ( tortowej) 3/4 szklanki cukru (można 0,5 szklanki) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna) Składniki wymieszać na sypką kruszonkę (duże grudki – rozdrobnić) ...

  • Niebo (ciasto) Niebo

    Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder (0,5 szklanki), żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłus...

  • Placek z owocami

    Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po 1 jajku i obie mąki, na koniec dodać śmietanę. Na ciasto pokłaść dowolne owoce. I piec.

  • Kruszon Kruszon

    Zarobić ciasto (żółtka, mąka, cukier (3 łyżki) proszek dopieczenia, margaryna, mleko) i rozdzielić na trzy części i do lodówki. Jedną część rozłożyć na blachę. Na ciasto ułożyć owoce. W drugiej części wymi...

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Z podanych składników (cukier puder 150 g, mąka pszenna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżki, masło 150 g, żółtka 2 szt) zarobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki blaszki (24x42cm) - blaszkę posmarować tłu...

  • Ciasteczka czekoladowe

    125 g czekolady rozpuść w rondelku, ustawionym na parze. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Masło utrzyj z cukrem na biały krem, stopniowo dodawaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, następnie ...

  • Ciasto z porzeczkami

    Porzeczki oczyścić, osączyć. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać, wbić żółtka, zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciastem wylepić spód i boki formy, nakłuć wid...

  • Babka z makiem

    Jaja z cukrem i wodą ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i ostudzoną, roztopioną margarynę. Przelać do formy na babkę i piec w temp.1...

  • Pizza tradycyjna

    Wsypać mąkę i sól do miski. Podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Połączyć z zawartością miski, dodać całe jajko. Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnie...

  • Świąteczne śledzie w oleju

    Śledzie wymoczyć w wodzie albo w mleku. kroić na małe kawałki i układać w głębszym naczyniu na zmianę z pokrojoną w plastry cebulą. delikatnie posypać pieprzem, choć nie jest to konieczny warunek. wszy...

  • Jagodowe niebo

    Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować, połączyć z mąkę i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przygotować galaretkę wg p...

  • Pizza

    Przygotować ciasto drożdżowe, tzn. z drożdży, 2 łyżeczek mąki, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mleka zrobić, rozczyn, a gdy wyrośnie wlać go do miski z mąką wymieszaną z jajami. Ciasto wyrobić, dolewając mleko, r...

  • Trójkolorowe galaretki

    1. Przygotuj 3 różnokolorowe galaretki, np. wiśniową, pomarańczową i agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw każdą galaretkę w chłodne miejsce aż stężeją. 2. Przygotuj gotowy krem waniliowy...

  • Domowa pizza

    Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj z mąką, oliwą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw. Cebulę zeszklij dodaj pomidory podzielone na ćwiartki. Duś ok. 15 min. Paprykę potnij w cienk...

  • Mini pizza

    1. Przygotować ciasto drożdżowe: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć p...

  • Pizza taka jak z pizzerii

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zasypując je cukrem. Dodajemy 5 łyżek mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie dodajemy pozostałą mąkę...

  • Naleśnikowy torcik mięsny

    Z 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody mineralnej 1 duże jajko lub 2 małe 1łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1 szklanki maki wyrobić ciasto naleśnikowe. jak będzie za rzadkie dodać więcej mą...

  • Omlet z serem pleśniowym

    Jajka roztrzepać w miseczce z solą i pieprzem. Ser pokruszyć na małe kawałeczki i wymieszać z jajkami. Na patelni rozgrzać olej. Wlać masę jajeczną i smażyć aż jajka się zetną na bardzo małym ogniu. Z...

  • szyszki Ryżowe szyszki

    Masło, czekoladę i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafle ryżowe pokruszyć ale w taki sposób, aby ziarenka ryżu były widoczne w całości. Połączyć z czekoladą. Gdy masa przestygnie formować kule. Wstawić do ...

  • Pleśniak

    Mąkę siekamy z margaryną,proszkiem do pieczenia i żółtkami.Dodajemy pół szklanki cukru.Wyrabiamy kruche ciasto.Dzielimy na 3 części:jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i zagn...

  • Drożdżowe bułeczki z serem

    Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka, łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wy...

  • Serowe oponki

    Ze składników zrobić ciasto, rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać szklanką krążki z dziurką. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. ..

  • Grillowane parówki w boczku

    Parówki obrać z folii i owinąć cienkimi plasterkami boczku, spiąć wykałaczkami tak, żeby boczek nie spadł z parówek podczas pieczenia. Grillować aż boczek będzie upieczony na chrupko.

  • Nóżki z grilla w sosie

    Wszystkie składniki poza udkami wymieszać. Udka - najlepiej same dolne części tzw. nóżki umyć i osuszyć. Zanurzyć każdą nóżkę w sosie i grillować aż mięso będzie upieczone.

  • Ostre grillowane szaszłyki

    1. Polędwicę wieprzową, łopatkę cielęcą i boczek wędzony kroimy najpierw w plastry, a następnie w kostkę tej samej wielkości. 2. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce. 3. Mieszamy składniki marynaty. Następn...

  • Pieczarki z grilla

    Sos sojowy połączyć z płynną przyprawą do zup, wyciśniętym czosnkiem, przyprawami i łyżeczką miodu. Dodać pieczarki i wymieszać - pozostawić na 4 godz. w lodówce. Po czasie marynowania dodać łyżkę stopioneg...

  • Grillowane Banany

    Bananów nie obierać. Naciąć im skórkę z jednej strony wzdłuż, lekko rozchylić. Na każdym bananie położyć łyżeczkę masła. Do każdego banana wsypać po 2 łyżeczki cukru. Kłaść na grilla nacięciem do góry. Gril...

  • Udka w piwie z grilla

    Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...

  • Grillowany ananas w sosie pomarńczowo rumowym z lodami

    Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kawałki. Nacieramy je cukrem brązowym. Grillujemy około 20 minut przekładając co jakiś czas na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos. Na ...

  • Ciasto z morelami na szybko

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. DO miski przesiej mąkę z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z...

  • Szybki jabłecznik

    Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Skrop wiśniówką i odstaw na 30 min. Ciastem wylep formę żaroodporną (jak na tartę). Spód oprósz cukrem,...

  • Biszkopty morelowe

    Biszkopty z morelami możemy podawać do gorącej kawy lub herbaty. 1. Biszkopty ułożyć na dużej tacy stroną wypukłą na dół. Każde ciasteczko polewać małą łyżeczką wody wymieszanej z cukrem oraz odrobi...

  • kolorowe ciasto Kolorowe ciasto

    Z pierwszych sześciu składników zrobić ciasto. Podzielić na tyle części ile chcemy kolorów,ale podstawa są trzy. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej budyń. Formę do babek natłuścić i...

  • Ciasto dyniowe na deser grillowy

    Nagrzać piekarnik (180°) Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek, dobrze...

  • Tort twarożkowy

    Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okrój...

  • Napoleonki bez pieczenia

    Mleko(4 szklanki) zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz kostką margaryny. Pozostałą szklankę mleka wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami. Tak przygotowany budyń wlej do gotującego się mleka. Cał...

  • szybka babka

    białka miksujemy, gdy będą już sztywne dodajemy żółtka i cukier, następnie dodajemy na przemian olej,mąkę dosypując także łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę przelać do formy i piec około 40 - 50 mi...

  • Lody domowe

    Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą misk...

  • Ciastka owsiane z cynamonem

    Produkty sypkie wymieszaj i odstaw. W misce ubij masło,cukier i białka. Porcjami dodawaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Kładź porcje ciasta na nieposmarowana blachę. Piecz w temperaturze 180 st...

  • Pierś z kurzaka z serem Pierś z kurzaka z serem

    Mięso oczyść, podziel na 4 kotlety i każdym natnij kieszeń. Natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W każdą kieszeń włóż po kawałku sera i zepnij wykałac...

  • Banany grillowane z czekoladą

    Każdego banana nacinamy wzdłuż, wkładamy do każdego po 3 kostki czekolady. Banany skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny. Następnie układamy na folii aluminiowej na rozgrzanym ruszcie i grillujmy, aż skór...

  • faworki Faworki

    Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki (ciast...

  • murzynek Murzynek

    Margarynę, mleko, cukier, kakao wrzucić do garnka i rozpuścić.Odlać pół szklanki na polewę. Pozostałą ilość ostudzić.Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek i żółtka. Białka ubić i dodać do reszty ciasta. Prz...

  • Pączki z budyniem

    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia(mniej więcej tak aby podwoiło objętość. Dodajemy mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól ora...

  • Lwie paszcze.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać w nim krążki szklanką. Jabłka obrać i p...

  • ciasto bananowe

    Pszenne i razowce, białe i pełnoziarniste, wszystkie dostały gęsiej skórki bo na stole pojawił się Banana Bread. Jest przepysznym dodatkiem do słodkiego śniadania, domowych dżemów, słodkich pomarańczy....

  • Churros - ciastka smażone na głębokim oleju.

    Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę z margaryną. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Tro...

  • Rogaliki z powidłami

    Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do l...

  • Muffinki czekoladowo- bananowe

    Banany rozgnieść widelcem w misce. W drugim naczyniu połączyć ze sobą pozostałe składniki (można zmiksować- będzie szybciej, ale na końcu ciasto robi się twarde i mikser może mieć kłopot). W zależności od u...

  • Kokoski

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać . W osobnej misce wymieszać kokos z jogurtem i aromatem waniliowym. Dodać ubite białka i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość...

  • Czekoladowiec

    1.Czekoladę,mleko,masło,kakao i cukier podgrzewamy w rondelku aż składniki się połączą i studzimy. 2. Do przestudzonej masy dodajemy jajko. 3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. 4...

  • Tort kakaowy z puszystą masą

    Ubić jaja z cukrem na puszystą masę o konsystencji zbliżonej do majonezu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki wody oraz 2 łyżki kakao...

  • Keks biszkoptowy

    Żółtka utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać stopniowo ocet. Z białek ubić sztywną pianę. Wyłożyć ją na żółtka na przemian z bakaliami. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej...

  • Szybkie ciasteczka

    Każde ciasteczko smarujemy dżemem morelowym. Następnie wyciskamy trochę bitej śmietany a na sam wierzch kładziemy przekrojonego na pół orzecha w czekoladzie. Świetny sposób na fantazyjne ciacha gdy wpadn...

  • Świąteczne ślimaczki cynamonowe

    Cukier wsypujemy na suchą patelnię i dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Ciasto rozwijamy i smarujemy wierzch karmelem, tak, żeby go jeszcze trochę zostało...

  • Rożki obfitości z waniliowym wnętrzem

    Ciasto francuskie tniemy na paski i nawijamy na metalowe lub sylikonowe rurki. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kryształkami cukru. Pieczemy na złoty kolor. Gotujemy dwa budynie na dw...

  • Bożonarodzeniowy makowiec

    Zagotować mleko z laską wanilii i makiem ok 1godz. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło spienić mikserem dodać cukier. kiedy masło będzie już utarte dodawać na przemian wystudzone mleko z maki...

  • Pyszne czekoladowe ciacho z białą pierzynką

    Z mąki, pól kostki masła i pół szklanki cukru wyrobić kruche ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor. w rondelku zagotować pół szklanki wody dodać czekoladę i re...

  • Przekładaniec

    Budyń ugotować na mleku wg. przepisu. W blaszce keksowej ułoży biszkopty, następnie wylać na nie letni budyń. Ułożyć herbatniki i posmarować masą krówką. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki...

  • Makaron z pieczarkami, serem i cebulą

    Kroimy 2 średnie cebule i podsmażamy je. Dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut aż wszystko zmięknie. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i z powrotem kładziemy na ogień. Wsypujemy s...

  • Świąteczne kokosowe pyszności

    Masło stopić i dodać do niego miód i kokos oraz cukier i mąkę. Wymieszać na gładką masę. Formować okrągłe ciasteczka i układać na brytfance. Łyżkę miodu, orzeszki ziemne rodzynki i cynamon wymieszać razem i...

  • Tort rumowo- cynamonowy

    CIASTO; Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, dobrze mieszamy. Dodajemy powoli olej ciągle ucierając. Na koniec dodajemy kakao, cynamon i dokładnie miesza...

  • Warkocz z ciasta francuskiego

    Farsz: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym podsmażyć, tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przygotowanie ciasta: Blachę wysmarować margaryną ...

  • Pączki

    Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nak...

  • Czekoladowe pierniczki

    Mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól wymieszać. W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przes...

  • Waniliowe rudolfy

    Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto aż będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość...

  • Muffinki rabarbarowe z kruszonką

    Składniki suche połączyć osobno, mokre-osobno. Następnie wymieszać wszystko, na końcu dodając rabarbar. Można udekorować kruszonką wykonaną następująco: 4 łyżki cukru, 4 łyżki masła i 6 łyżek mąki zag...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW