Krakers
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: bialagwiazda1906, dniaTagi: Krakers krówka śmietana jajka mąka
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: europejska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
krakersy | 2 | opakowanie | dodatki |
mleko krówka | 1 | puszka | dodatki |
śmietana 36% | 500 | ml | nabiał |
mleko | 1 | l | nabiał |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | dodatki |
żelatyna | 3 | łyżeczka | dodatki |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
mąka pszenna | 3/4 | szklanka | dodatki |
masło | 1 | kostka | nabiał |
mąka ziemniaczana | 1 | łyżka | dodatki |
migdały w płatkach | 100 | g | dodatki |
Opis
Łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i roztrzepujemy.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Jak się zagotuje dolewamy mleko z mąką i jajkiem.
Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Po ostudzeniu ucieramy z 1 kostką masła.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i dodajemy do śmietany. Studzimy.
Układamy warstwami : Krakersy, masę budyniową, krakersy, mleko krówka, krakersy, ubitą śmietanę z żelatyną.
Na koniec sypiemy płatkami migdałowymi.
Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Dla ilu osób: | 8 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
bialagwiazda1906
4 Października 2014r. o 19:50
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Caffe latte macchiato
Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...
-
Mrożona kawa zbożowa
1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...