-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Krakers

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Krakers krówka śmietana jajka mąka
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: europejska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
krakersy 2 opakowanie dodatki
mleko krówka 1 puszka dodatki
śmietana 36% 500 ml nabiał
mleko 1 l nabiał
cukier waniliowy 1 opakowanie dodatki
żelatyna 3 łyżeczka dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
mąka pszenna 3/4 szklanka dodatki
masło 1 kostka nabiał
mąka ziemniaczana 1 łyżka dodatki
migdały w płatkach 100 g dodatki

Opis

Odlewamy 1,5 szklanki mleka.
Łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i roztrzepujemy.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Jak się zagotuje dolewamy mleko z mąką i jajkiem.
Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Po ostudzeniu ucieramy z 1 kostką masła.


Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i dodajemy do śmietany. Studzimy.

Układamy warstwami : Krakersy, masę budyniową, krakersy, mleko krówka, krakersy, ubitą śmietanę z żelatyną.

Na koniec sypiemy płatkami migdałowymi.

Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
4 Października 2014r. o 19:50
Szczerze powiedziawszy nie byłam przekonana do tego przepisu jak go pierwszy raz zobaczyłam. Wydawało mi się, że słone krakersy nie pasują do słodkiej krówki i masy budyniowej. Po 24 godzinach nie będzie w ogóle czuć smaku krakersów. W przepisie pisze, żeby zostawić w lodówce na 24 godziny, ale ja proponuję zostawić na dłużej, bo po dłuższym czasie nie będzie aż tak słodkie jak po 24 godzinach.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 
 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW