-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Krakersowy przekładaniec

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasto krakersy deser
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mleko 1 l nabiał
budyń śmietankowy 3 opakowanie dodatki
krakersy 4 x 180g opakowanie dodatki
cukier 4 łyżka dodatki
margaryna 0,5 kostka nabiał
masa kajmakowa 1 kg dodatki
masło 2 łyżka nabiał
wiórki kokosowe 12 łyżka dodatki
śmietana 36% 600 ml nabiał
czekolada mleczna 1 szt. dodatki
śmietan-fix 2 x 10g opakowanie dodatki

Opis

1. W dużej blaszce ułożyć papier pergamin (lub do pieczenia).
2. Na spód ułożyć 1 warstwę krakersów solonych (jeden przy drugim).
3. Ugotować 1 l mleka (przed ugotowaniem odlać 1 szklankę). W 1 szklance wymieszać 3 budynie, dodać do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje i dodać 0,5 kostki margaryny, wymieszać dokładnie, aby margaryna się połączyła - powstanie krem budyniowy. Ostudzić.
4. Pół budyniu rozprowadzić na pierwszej ułożonej warstwie krakersów, posypać równomiernie 4 łyżkami wiórków kokosowych.
5. Ułożyć na wierzch kolejną warstwę krakersów.
6. Rozsmarować na krakersach zawartość 1 puszki masy kajmakowej (0,5 kg).
7. Ułożyć kolejną warstwę krakersów i rozsmarować pozostałą część masy budyniowej. Posypać 4 łyżkami wiórków kokosowych.
8. Ułożyć 4 warstwę krakersów i rozsmarować masę kajmakową (kolejną półkilogramową puszkę).
9. Ułożyć ostatnią piątą warstwę krakersów, pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej.
10.Schłodzoną śmietanę kremówkę 36% krótko ubić mikserem, dodać 2 opakowania śmietan-fixu (po 10 g) i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
11. Wyłożyć ubitą śmietanę na ostatnią warstwę krakersów.
12. Zetrzeć tabliczkę czekolady na wiórki, udekorować ciasto wiórkami czekolady i wiórkami kokosowymi (kolejne 4 łyżki).
13. Ciasto najlepiej smakuje, gdy krakersy zmiękną, więc należy odstawić je na 6 godzin w chłodne miejsce.
Dla ilu osób: 20
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW