Krakersowy przekładaniec
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milkadabro, dniaTagi: ciasto krakersy deser
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mleko | 1 | l | nabiał |
budyń śmietankowy | 3 | opakowanie | dodatki |
krakersy | 4 x 180g | opakowanie | dodatki |
cukier | 4 | łyżka | dodatki |
margaryna | 0,5 | kostka | nabiał |
masa kajmakowa | 1 | kg | dodatki |
masło | 2 | łyżka | nabiał |
wiórki kokosowe | 12 | łyżka | dodatki |
śmietana 36% | 600 | ml | nabiał |
czekolada mleczna | 1 | szt. | dodatki |
śmietan-fix | 2 x 10g | opakowanie | dodatki |
Opis
2. Na spód ułożyć 1 warstwę krakersów solonych (jeden przy drugim).
3. Ugotować 1 l mleka (przed ugotowaniem odlać 1 szklankę). W 1 szklance wymieszać 3 budynie, dodać do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje i dodać 0,5 kostki margaryny, wymieszać dokładnie, aby margaryna się połączyła - powstanie krem budyniowy. Ostudzić.
4. Pół budyniu rozprowadzić na pierwszej ułożonej warstwie krakersów, posypać równomiernie 4 łyżkami wiórków kokosowych.
5. Ułożyć na wierzch kolejną warstwę krakersów.
6. Rozsmarować na krakersach zawartość 1 puszki masy kajmakowej (0,5 kg).
7. Ułożyć kolejną warstwę krakersów i rozsmarować pozostałą część masy budyniowej. Posypać 4 łyżkami wiórków kokosowych.
8. Ułożyć 4 warstwę krakersów i rozsmarować masę kajmakową (kolejną półkilogramową puszkę).
9. Ułożyć ostatnią piątą warstwę krakersów, pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej.
10.Schłodzoną śmietanę kremówkę 36% krótko ubić mikserem, dodać 2 opakowania śmietan-fixu (po 10 g) i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
11. Wyłożyć ubitą śmietanę na ostatnią warstwę krakersów.
12. Zetrzeć tabliczkę czekolady na wiórki, udekorować ciasto wiórkami czekolady i wiórkami kokosowymi (kolejne 4 łyżki).
13. Ciasto najlepiej smakuje, gdy krakersy zmiękną, więc należy odstawić je na 6 godzin w chłodne miejsce.
Dla ilu osób: | 20 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 0min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy