-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Krokiety ziemniaczane z zieloną natką pietruszki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: krokiet ziemniaki natka pietruszka obiad danie ziemniaczane
Rodzaj dania:dania główne dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ziemniaki 1 kg warzywa
ser gouda 200 g nabiał
pietruszka natka świeża 1 pęczek przyprawy i zioła
jajo kurze 2 szt. nabiał
bułka tarta 1 szklanka dodatki
olej lub oliwa dowolna 100 ml płyny i sosy
gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
sól do smaku łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 3 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Ziemniaczane krokiety z natką pietruszki to obowiązkowe danie w moim rodzinnym domu. Ta przystawka świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs, drobiu, zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków z wody. Do krokietów bardzo pasuje sos grzybowy.

1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie (0,5 łyżeczka).
2. Odcedzić, ugnieść praską do ziemniaków na gładką masę.
3. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do ziemniaków przyprawy i starty drobno ser żółty
4. Wszystko dokładnie wymieszać, odczekać do ostygnięcia.
5. Z ostudzonej masy formujemy krokiety, obtaczamy w jajku i bułce tartej.
6. Na patelni rozgrzać 1 cm oleju i smażyć krokiety rumieniąc je z każdej strony.
7. Wyciągnąć krokiety na papier kuchenny (ręcznik papierowy) aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na gorąco.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 10min.
Cana: całej potrawy: 8 PLN jednej porcji: 2 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Gulasz z pieczarkami

    Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umy...

  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

    Kajzerkę moczymy w mleku, cebule siekamy bardzo drobniutko, jajko, wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego rozrabiamy i do smaku dosypujemy sól i pieprz. następnie w rękach formujemy podłużne kotleci...

  • Sos kurkowy

    1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała. 2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować. 3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojon...

  • Sos pomidorowy z ogórkiem konserwowym i pieprzem

    Pomidory w kawałkach w zalewie przelać z puszki do rondelka, włączyć ogień i zacząć podgrzewać. 4 średnie ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić pomidorów. Pieprz czarny odsączyć z zalewy i dodać...

  • Sos z grzybów suszonych

    Sos nadaje się do potraw mięsnych, ale również do ziemniaków i makaronu. 1. Grzyby pokruszyć, namoczyć w 0,7 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. 2. Po 2 godzinach grzyby, w tej samej wodzie, wstawić...

  • Barszcz czerwony zabielany Barszcz czerwony zabielany

    1. Do dużego garnka wlać 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i liść laurowy. Zagotować. 2. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka. 3. 3 średnie marchewki ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW