-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kruche ciasto z owocami lata

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kruche kruszonka maliny jeżyny porzeczki borówki
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 250 g dodatki
mąka ziemniaczana 150 g dodatki
cukier 100 g dodatki
masło 275 g nabiał
jajo kurze 1 szt. nabiał
żółtko 3 szt. nabiał
mleko 250 ml nabiał
cukier waniliowy 2 łyżka dodatki
cukier 50 g dodatki
mąka pszenna 1 łyżka dodatki
mąka ziemniaczana 1 łyżka dodatki
wiórki kokosowe 100 g dodatki
cukier puder 0,5 szklanka dodatki
owoce dowolne 800 g owoce

Opis

kruche ciasto z owocami lata

Składniki.
Spód ciasta:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru
• 1 jajko
• 150 g masła (schłodzonego)

Budyniowy krem:
• 250 m mleka
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 3 żółtka
• 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka kokosowa:
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych
• 50 g cukru
• 125 g masła (schłodzonego)

Przepis na formę o wymiarach 25 x 30 cm

Przygotować spód ciasta: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Do miseczki włożyć żółtka z cukrem i ubijać mikserem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Stale mieszając gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Ostudzić krem.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta oraz dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować kokosową kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstaną drobne okruszki ciasta. Wstawić do lodówki do czasu użycia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić.
Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na wierzch wyłożyć owoce lata (maliny, jeżyny, porzeczki, borówki), posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 3godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
15 Sierpnia 2012r. o 16:56
Świetnie smakuje również ze śliwkami! :)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW