-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kulki ziemniaczane

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: danie obiadowe ziemniaki kulki ziemniaczane
Rodzaj dania:dania jarskie dania ziemniaczane potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ziemniaki 1 kg warzywa
jajo kurze 2 szt. nabiał
pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
gałka muszkatołowa mielona 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
kolendra mielona 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
mąka pszenna 2-3 łyżka dodatki
bułka tarta 150 g dodatki
masło 1 łyżka nabiał
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 0,5 l płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa

Opis

Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ziemniaczanym. Wymieszać z jajkami i mąką.Masę doprawić solą,pieprzem,szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą kolendry. Z masy formować kulki średnicy 2 cm. obtaczać je w bułce tartej i smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone kulki podawać zamiast tradycyjnych ziemniaków z mięsem i sałatkami. Równie dobrze smakują same - jako przekąska lub popijane piwem.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 50min.
Cana: całej potrawy: 8 PLN jednej porcji: 1,50 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2000 kcal jednej porcji: 400 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
18 Września 2011r. o 19:18
Świetny pomysł! Idealne do każdego dania ;)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sałatka z sałatą i rzodkiewką

    Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...

  • Ryba w jarzynach

    Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje, posolić. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru włożyć porcje ryby tak, aby były przykryte i gotować na małym ogniu...

  • Pikantny gulasz z karmazyna

    Filety opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przyprawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokro...

  • Boczek duszony ze słodką kapustą

    Boczek wkładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą, tak aby był nią całkowicie przykryty, dodając czubata łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, świeżo mielony pieprz i gotuję na śr...

  • Sałatka z makaronem

    Salaterkę wyłożyć sałatą,kaszkę ugotować wg przepisu na opakowaniu,groszek zalać niewielką ilością wrzątku i gotować 7 min,odcedzić ,wystudzić. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem.Otrzeć ze skórki ,którą użyj...

  • Aromatyczny indyk w panierce

    1. Filet z kurczaka umyć i pociąć na kotlety 1 cm grubości. 2. Rozbić mięso młotkiem do kotletów (rada: aby nie opryskać kuchni, najlepiej rozbijać kotlety przykryte torebką foliową). 3. Każdy kotle...

  • Łagodny indyk curry w mleku kokosowym z migdałami

    Łagodny i delikatny indyk w sosie curry znany jako sztandarowa potrawa restauracji tajskich czy indyjskich. Wspaniałego smaku i aromatu całości dodaje mleko kokosowe, trawa cytrynowa i migdały. Danie szyb...

  • Sałatka z wędzonego kurczaka

    Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać palcami na kawałki. Wędzone piersi kurczaka oczyścić ze skóry i pokroić w kostkę (najlepiej większą). Kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną cebulę i pokroić w kostkę. ...

  • Filet z kurczaka w sosie szałwiowym

    1. Filety z kurczaka przekroić na pół, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do kurczaka lub solą i pieprzem. 2. Usmażyć na złoty kolor. 3. 3 łyżki masła rozpuścić, dodać odrobinę przyprawy typu ve...

  • Sałatka z szynką

    1. Ugotowany makaron skropić oliwą. 2. Ogórek, pomidory, mozzarellę i szynkę pokroić w kostkę. 3. Wymieszać wszystkie składniki z makaronem. 4. Jogurt połączyć z sokiem cytrynowym, kurkumą i posiekanym...

  • Gotowana cukinia

    1. Cukinię (najlepiej niedużą i młodą) starannie umyć i w całości zalać osolonym 1 łyżeczką wrzątkiem. Gotować około 10 min. Odcedzić i, gdy nieco ostygnie, pokroić w grubą kostkę. 2. Olej wymieszać z p...

  • Zielono-żółta surówka z paryką i jabłkiem

    1. Paprykę dokładnie umyć, usunąć nasionka, pokroić na paseczki 2. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę 3. Cytrynę dokładnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą, sparzyć wrzątkiem, pokroić n...

  • Gulasz wieprzowy

    Mięso umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2,5 cm). Słoninę pokroić w drobną kostkę. Cebulę umyć, obrać, opłukać, drobno pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondelku rozpuścić s...

  • Sezamkowe nuggetsy rybne z sałatą

    NUGETSY: Rybę /polecam pangę/ rozmrażamy i obsypujemy solą i przyprawą do ryb oraz jak kto woli: pieprz+sól. Jajko roztrzepać widelcem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej a w mi...

  • Kurczak ze szpinakiem i kozim serem

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Kiedy się lekko zeszkli dokładamy szpinak, a po kilku minutach dodajemy wyciśnięty czosne...

  • Sałatka z tuńczyka

    Kapustę poszatkować, dodać pozostałe składniki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. Pyszna do kanapek. Smacznego!

  • Buraczki z chrzanem inaczej ćwikła

    Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan według uznania. Następnie przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas niech...

  • Makaronowa z Roladkami

    Makaron ugotuj do miękkości. Dymki potnij na kawałki, pomidorki na połówki. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Majonez wymieszaj z jogurtem i keczupem, przypraw do smaku. Mięso lekko rozbij przypraw. Posiek...

  • Sałatka z Capri

    Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Na płaskim talerzu układaj na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, udekoruj listkami bazylii.

  • Surówka z białej kapusty

    Kapustę poszatkowac posolic i odstawic na 30 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki pokroić. Kapustę wymieszać wraz z marchewką i jabłkiem. Dodać natkę, oliwę i cuk...

  • Sałatka wielkanocna

    Sałatę umyj, osusz i pokrój. Następnie opłucz warzywa i pokrój w kostkę. Wrzuć fasolkę szparagową do osolonego wrzątku na 5 minut, po wyjęciu opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj Sos sałatkowy śródziemnomorski ...

  • Kurczak z pastą tahini

    Składniki (poza kurczakiem) wymieszać, do miski z nimi wsadzić kurczaka (filety można pokroić na mniejsze kawałki). Nagrzać piekarnik do 200C i wstawić kurczaka na blasze na 10-12 minut.

  • Wielkanocny klops z jajkiem

    Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotować 3 jajka na twardo. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jedno jajko, dodać koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrob...

  • Naleśniki z mięsem i warzywami

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso. Podsmażyć. Dodać rozdrobnione pomidory z sosem. Brokuł podzielić na małe różyczki, umyć i sparzyć we wrzątku. Odced...

  • Pieczeń z Farszem Grzybowym

    Grzyby suszone namoczyć 2 godz. w wodzie, ugotować do miękkości. Pokroić w kostkę. Cebule posiekać, pieczarki pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę oraz pieczarki. W misce wymieszać twaróg z grzy...

  • Sałatka śledziowa

    Śledzie (lekko wymoczone) kroimy na małe kawałki lub paseczki, jajka ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę. Doprawiamy musztardą i majonezem oraz pieprzem do sma...

  • Schab ze śliwką w Galarecie

    Masło utrzyj z tymiankiem i majerankiem, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Zagotuj 2l wody. Do wrzątku włóż schab, gotuj przez 2 minuty. Wąskim długim nożem zrób otwó...

  • Sałatka Wielkanocna

    Kukurydzę, groszek i fasolę osączyć na sicie. Ogórek pokroić w półplasterki, paprykę i szynkę w słupki. Dymkę drobno pokroić. Składniki sałatki połączyć. Ułożyć ćwiartki jajek i polać sosem. SOS: Majonez wy...

  • Naleśnikowy torcik mięsny

    Z 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody mineralnej 1 duże jajko lub 2 małe 1łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1 szklanki maki wyrobić ciasto naleśnikowe. jak będzie za rzadkie dodać więcej mą...

  • Zrazy wołowe

    Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w pół-krążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymiesza...

  • Sałatka ze świeżych warzyw w śmietanie

    1. Ogórek zielony (1 duży lub 2 mniejsze) obrać ze skórki, pokroić w plastry. 2. Paprykę umyć, wydrążyć ze środka, pokroić w kostkę. 3. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. 4. Szczypior posiekać drobno...

  • Kotlety \"Chrupiące Nuggetsy z kurczaka\"

    1. Filety z kurczaka myjemy, wykrajamy chrząstki (jeśli są), dzielimy na porcje kotletowe i lekko zbijamy tłuczkiem do mięsa. 2. Porcje mięsa oprószamy delikatnie solą i pieprzem. 3. W głębokim talerzu r...

  • Marynowane grzybki w śmietanie

    1. Marynowane grzybki ze słoiczka wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą, odcedzamy, przekładamy lekko osuszone do salaterki. 2. Średnią cebulę obieramy, kroimy na pół-krążki, dodajemy do grzybków. ...

  • Pekińska sałata w sosie jogurtowo-winegret

    1. Kapustę pekińską szatkujemy lub rwiemy na drobne części, wrzucamy do dużej salaterki. 2. Zielone oliwki bez pestek kroimy na plasterki, dorzucamy do kapusty. 3. Natkę pietruszki siekamy drobno i dorz...

  • Sałatka Cioci Mung

    1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy, paprykę po wydrążeniu kroimy w kostkę, kiełki fasoli mung (jeśli są w zalewie) również odcedzamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem. 2. Z pozostałych składników przygotowuje...

  • Potrawka z marchwi

    Pamiętam taką potrawkę z lat przedszkolnych. Serwowana była jako zdrowa potrawa do dań obiadowych w stołówce przedszkolnej. Nienawidziłam tego - dziś chętnie serwuję do obiadu. 1. Marchew obieram, k...

  • Kotlety mielone

    Dobry kotlet nie jest zły :-) Smacznego! 1. Mięso mielone wkładam do miski, wbijam jajo. dodaję namoczoną i odciśniętą z wody suchą bułkę, dosypuję bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. 2. Dużą cebulę obi...

  • Sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi

    1. Makaron do sałatki gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy (około 5 min.), odcedzam i przelewam na sitku zimną wodą. 2. Jajka gotuję na twardo (12 min.) studzę, obieram ze skoru...

  • Sałata z pomidorami koktajlowymi

    1. Pół sałaty obieram, myję liście, osuszam i rwę na mniejsze części i wrzucam do salaterki. 2. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni na złoto-brązowy kolor, po ostudzeniu posypuję sałatę. 3. Pomidorki koktaj...

  • Farszynki w skorupkach

    Jajka przekrjamy na pół i delikatnie wyjmujemy białka z żółtkami.Drobniutko siekamy i ucieramy z mielonym mięsem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy szczypiorek i drobno pokrojona natkę pietrusz...

  • Żeberka z grilla

    Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy miód, musztardę, pieprz, posiekany majeranek, roztarty czosnek. Taką zaprawą smarujemy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Żeberka o...

  • Wątróbka z makaronem ryżowym

    Wątróbkę namoczyć na godzinę w mleku , osuszyć. Usmażyć na oleju sezamowym. Pod koniec smażenia polać sosem sojowym, doprawić pieprzem. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu. Na talerze rozłożyć makaron, polać ...

  • Zawijaski mięsne

    Rozbijamy plastry schabu. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natką pietruszki. Kładziemy na przemian, pokrojone w paski: ser i szynkę. Na brzegu...

  • Kiełbaski z grilla w glazurze miodowej

    1. W filiżance mieszamy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny z 2 łyżkami stołowymi miodu płynnego, 2 łyżkami stołowymi musztardy i czubkiem łyżeczki chilli. 2. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce. 3. Kiełbaski i cebulę ...

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki, ziemniak i seler, wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną cebulę i jabłko oraz pokrojone jajka. Dodaj osączoną kukurydzę. Połącz z majonezem i ...

  • Zupa cytrynowa z kurczakiem

    Szalotki obrać, pokroić w cienkie krazki. Marchewkę obrac, razem z selerem naciowym pokroic w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka oplukac, osuszyc, pokroic na nieduze kawalki. Suche spaghetti polamac na...

  • Potrawka z kurczaka z pomidorami

    Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę także pokroić w ósemki. Na głębokiej patelni rozgrzać masło. Wsypać kurkumę, jałowca i liść laurowy oraz...

  • Sałatka z kurczakiem i koperkiem

    Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę/ może być pieczona/. Koperek drobno posiekać, ananas i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobniutko posiekać, groszek i kukurydzę ...

  • Pulpetciki mięsno ryżowe

    Ryż ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy do miski z mięsem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy ją do mięsa razem z jajkami. Całość doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i ...

  • Sałatka z kurczaka z chrzanem

    Pierś z kurczaka ugotować lub upiec, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo i także pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulkę dobrze osączyć,szczypiorek posiekać, dodać do mięsa.Majo...

  • sałatka z wędzonym kurczakiem i rodzynkami Sałatka z wedzonym kurczakiem i rodzynkami

    Rodzynki namoczyć w przegotowanej wodzie na ok 12 min. Ogórek, kurczak kroimy na kostkę, orzechy rozdrabniamy. Ryżgotujemy w osolonej lekko wodzie, odsaczamy. W misce mieszamy wszytskie składniki. dopr...

  • Parówki w cieście piwnym

    Składniki na ciasto(mąka,1 jajko, piwo, szczypta soli) dobrze zmiksować. Smażymy jak naleśniki na dużej patelni. Na pojedynczy naleśnik nakładamy plaster żółtego sera, na nim parówkę a po bokach paski...

  • Rolada z golonki

    Z golonki wyjąć kość. Przyprawami oraz solą z rozgniecionym czosnkiem porządnie natrzeć mięso / pieprz naturalny- 2 szczypty, papryka mielona- 1 szczypta, tymianek, szałwia /. Mięso mielone przyprawić resztą prz...

  • Zapiekanka z makaronowo-wędlinkowa z marchewką

    Gorujemy makaron z marchewką w lekko osolonej wodzie ok. 15 min. odcedzamy, marchew kroimy w krążki. Kroimy wędliny: kiełbasę w kostkę, boczek i szynkę w plasterki. W rondlu gorujemy śmietanę z przypra...

  • Sałatka z porem na słodko

    Białą część pora odkrajamy i drobniutko siekamy.Zasypujemy odrobiną soli.Jabłkoi marchewkę obieramy iścieramy na tarce o średnich oczkach.Do salaterki wkładamy pora,jabłkoi marchewkę.Zasypujemy cukrem i szc...

  • Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową

    Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w półkrążki, fasolkę szparagową i kalafior krótko obgotować i pokroić, kalafior podzielić na różyczki.Warzywa korzeniowe i por podsmażyć na ...

  • Mizeria - Tzatziki

    Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii. -ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry -obrane ząbki c...

  • Surówka z marchewki i cieciorki

    -marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...

  • Słodka sałatka z szynką i śliwką suszoną

    -ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić -kukurydzę odcedzić -ananas \"wyłowić\" z zalewy, pokroić w drobne kawałeczki -śliwki suszone pokroić w drobną kostkę -seler konserwowy w nitkach od...

  • Pieczona karkówka z serem

    -karkówkę pokroić w 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć z obu stron przyprawami, wstawić mięso na kilka godzin do lodówki -pieczarki pokrojone w kostkę zblanszować na patelni z pokrojoną w kostkę ce...

  • Kiełbasa grillowana w piwie

    Piwo, przyprawę do grilla i szczyptę pieprzu cayene- można zastąpić papryczką chili - wymieszać. Kiełbasę włożyć do mieszanki i marynować ok 30 min. Po tym czasie grillować w zależności od upodobań - n...

  • Grillowane kebaczęta z sosem czosnkowym

    Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy podłużne kształty na kształt walca, nabijamy mięso na długie szpikulce. Kebaczęta smażymy na ruszcie z każdej str...

  • Karkówka w ostrej marynacie

    Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...

  • Szaszłyki drobiowe w marynacie

    Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...

  • Szaszłyki z grilla

    Mięso pokroić na grubą kostkę. Obtoczyć w przyprawie do grilla. Papryki i cebulę pokroić w dużą kostkę. Mięso paprykę i cebulę nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Patyczki drewniane należ...

  • Grillowane mięso do hamburgerów

    Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce masła i także przepuścić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy będzie już dobrze miękka dodać ją do mięsa. Następnie dodać jajko...

  • Grillowana pierś indycza

    Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać z solą białym pieprzem oraz tymiankiem. Do szczelnego woreczka foliowego włożyć umyte i osuszone filety z indyka. Zalać sosem tak żeby każdy kawałek mięsa był pokryty s...

  • Kiełbaski w ostrej glazurze

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć go z pozostałymi składnikami glazury: keczupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką, chili oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki n...

  • Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

    Kiełbasę, ogórki i cebulkę pokroić w talarki. Paprykę i boczek w kawałki. Nadziewać poszczególne składniki w dowolnej kolejności na długie wykałaczki. Polać delikatnie olejem. Posypać obficie przyprawą do g...

  • Sałatka grillowa, autor zdjęcia : Bialagwiazda1906 Sałatka do grilla

    Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...

  • Żeberka w miodzie z grilla

    Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem

    Kurczaka posypać przyprawą do grillla i grillować aż sie upiecze. Następnie pokroić go w kostkę. Na miskę wyłożyć mix sałat dodać pokriojony w kostkę pomidor i ogórek oraż kurczaka. Zrobić dressing - Wymie...

  • Sałatka do grilla

    Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...

  • Nóżki z grilla w sosie

    Wszystkie składniki poza udkami wymieszać. Udka - najlepiej same dolne części tzw. nóżki umyć i osuszyć. Zanurzyć każdą nóżkę w sosie i grillować aż mięso będzie upieczone.

  • Słone muffinki

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć wszy...

  • Surówka z kiszonej kapusty

    Kapustę kiszoną drobno pokroić. Marchew i jabłka umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć i...

  • Surówka z marchwi i chrzanu

    Warzywa i jabłka umyć, obrać i opłukać. Marchew i chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Kefir wymieszać z przyprawami do smaku. Składniki połączyć razem i wymieszać. Podobnie przyrządzić można surówkę z marc...

  • Surówka z ogórków kiszonych i pomidorów

    Ogórki i pomidory opłukać. Ogórki pokroić w drobne cząstki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i również pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wszystko połączyć i wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. ...

  • Surówka z pieczarek

    Pieczarki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, wodę zmieniać kilkakrotnie. Dobrze odsączyć, najlepiej ułożyć na płóciennym ręczniku i pozostawić na kilkanaście minut. Przygotowane w ten sposób pieczarki drobni...

  • Surówka z rzodkiewek i sera

    Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Biały ser utrzeć na tarce, połączyć ze śmietaną. Dodać rzodkiewki i całość wymieszać oraz doprawić solą do smaku. ...

  • Sałatka pomidorowo-jajeczna

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować w cienkie plasterki. Wszystkie produkty połączyć razem, lekko wymiesz...

  • Sałatka z papryki

    Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...

  • Sałatka z zielonej fasoli

    Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..

  • Sałatka z selerów z ziemniakami

    Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...

  • Sałatka z twarogu i rzodkiewek

    Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem.

  • Kurczak z grilla w miodzie

    Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...

  • Grillowane piersi kurczaka.

    Filety przyprawiamy przyprawa do do kurczaka Knorr i grillujemy, aż do przypieczenia. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie i posypujemy koperkiem. Sałatkę robimy z kapusty pekińskiej, pokrojonej pap...

  • Meksykańskie kuleczki mięsne

    1. Cebulę obrać, posiekać drobno, wsypać do miski. 2. Mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić przyprawą do kuchni meksykańskiej i papryką ostrą. 3. Dodać bułkę tartą i 2 jaja, wszystko dokładnie wymies...

  • Groszek z migdałami

    Przemyty wodą groszek wrzucić do rondla, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu6-10 minut. Odcedzić. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, dodać masło, poczekać, aż się...

  • Brokuły z bułką tartą

    Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części odcinając różyczki. Zagotować rosół rozpuszczając kostkę rosołową w 0,3 l wody. Wrzucić do niego różyczki brokuła, dusić na małym ogniu pod przykryciem...

  • Domowe Saszłyki

    Boczek i paprykę kroimy w kawałki, cebulę dzielimy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, wlewamy olej. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Następnie na zmianę...

  • Owocowa sałatka przed daniami mięsnymi z grilla.

    Kroimy banany, arbuza, mandarynki, banany i jabłka w kostki. Dla urozmaicenia dodajemy owoce z puszki. Na koniec można posypać cukrem pudrem i stropić białym winem. Bardzo fajna przekąska przed mięsnymi potraw...

  • Orzeźwiająca salatka do grilla.

    Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.

  • Grillowane skrzydełka

    Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...

  • Sałatka ziemniaczana do mięs z grilla

    Ziemniaczki pokroić w plasterki, ugotowany bób obrać, cebulkę posiekać drobno w kosteczkę. Całość wymieszać, posolić i mocno popieprzyć, wymieszać z jogurtem greckim, zostawić na trochę do przegryzien...

  • Pomidory z mozarellą.

    Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...

  • Polędwica z grilla

    Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...

  • Boczek z grilla

    Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.

  • Grillowany Schab w musztardzie

    Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...

  • Grillowany kurczak w jogurcie

    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...

  • Pomidorowa przystawka

    Pomidory kroimy w ósemki i układamy na półmisku, rozsypujemy na wierzch zielone oliwki Sos: do śmietany dodajemy przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą baz...

  • Bułki nadziewane z grilla

    Pierś kurczaka pokroić drobną kostkę. Przełożyć do miseczki i przyprawić, podlać oliwą i odstawić do lodówki. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić kostkę. Na patelni rozgrza...

  • Skrzydełka z grilla

    Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...

  • Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem

    Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym

    Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w plasterki lub półplasterki. Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniut...

  • Colesław

    Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w misce w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Szatkujemy kapustę i cebu...

  • Surówka z pora i jabłka

    Pora umyć i bardzo drobno pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z porem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem, a potem połączyć z majonezem do smaku. Dokładnie wymieszać. W...

  • Mizeria jak u babci

    Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...

  • Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla

    Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...

  • Sałatka bałkańska z soczewicą

    Cały smak sałatki bałkańskiej leży w dobrze przygotowanym sosie (odpowiedni dobór ilości składników). Danie wyśmienite na obiad, kolację, jako dodatek do każdej imprezy domowej. Polecam. 1. Kaszę jęczm...

  • Sałatka w sam raz do grilla.

    Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...

  • Marchew w imbirze

    Tradycyjną gotowaną marchew do dań obiadowych można łatwo zmienić w przystawkę o lekkim imbirowym smaku. 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. 2. Marchew gotować w oso...

  • Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka

    Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...

  • Sałatka z pora do dań z grilla

    Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w cienki pół krążki. Groszek odcedzamy z zalewy. Do miski wkładamy pokrojonego pora i mieszamy rękami aby por się porozdzielał, dodajemy groszek i majonez. i ...

  • Zapiekane bakłażany

    Przekroić bakłażany na pół, wydrążyć środek łyżką. Na oliwie podsmażyć warzywa (wraz z miąższem wydrążonym z bakłażana) z dodatkiem Vegety. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na osobnej ...

  • Smażony lipień z sokiem cytrynowym

    Czyścimy rybę. Posypujemy solą i gotowymi przyprawami w proszku. Smażymy około 20 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami, chlebem lu...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW