-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kurczak po polsku

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: obiad
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak cały 1 szt. mięsa
wątróbka drobiowa 200 g mięsa
bułka sucha 1 szt. dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
masło 1 łyżka nabiał
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta przyprawy i zioła
pietruszka natka świeża 0,5 pęczek przyprawy i zioła
czosnek 1-2 ząbek warzywa
majeranek suszony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
jabłko 4-5 szt. owoce

Opis

Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia. Posypać w środku ze wszystkich stron niewielka ilością soli, majeranku i drobniutko siekanym czosnkiem. Przygotować nadzienie. Suchą bułkę rozmoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i b. dobrze rozdrobnić. Wątróbkę kurza drobno posiekać lub rozetrzeć, połączyć z miękkim masłem i żółtkiem, wymieszać na masę. Wątróbkę z masłem połączyć z odciśnięta i dobrze rozdrobniona bułką, doprawić sola, pieprzem, świeżo starta gałką muszkatołową ( nie przesadzić, jakieś 1/8 łyżeczki lub mniej, nie może dominować, tylko podkreślać smak, ale musi być) i posiekana natka, dużo, co najmniej 2-3 łyżki, ta ma dominować w smaku. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z nadzieniem, które nałożyć luźno do tuszki i śpiąc drewienkami. Nadzienie będzie rosło i jeśli za dużo, to kurczak na spięciu pęknie. Jeśli nadzienia jest więcej, niż się zmieści w tuszce, to jeszcze lepiej, bo nigdy go nie za dużo. Ułożyć kurczaka w brytfance najlepiej na ruszcie, podlać trochę wody a przy nogach ułożyć resztę nadzienia luzem ale zwarte. Jabłka (4-6) obrać, pokroić w ósemki odrzucając łuski z pestkami. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i posmarować po wierzchu masłem. Piec ponad godzinę podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i smarując ewentualnie masłem po wierzchu. W połowie pieczenia obłożyć wokoło cząstkami jabłek. Gdyby się wcześniej zbyt zarumienił, to okryć z wierzchu luźno folia aluminiowa, aby nie spalić skórki. Upieczonego kurczaka podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od wielkości tuszki. Małe tuszki dzielić na pół, na 2 osoby. Podawać z nadzieniem w środku i podzielić resztę nadzienia równo dla każdego i również upieczone jabłka. Do tego ziemniaki piure, polać sosem i posypać natka i dobre białe półwytrawne lub wytrawne wino, albo półwytrawny szampan + extra dobry kompot. Osobno podać smażone borówki z gruszkami. Klasyczne, pyszne polskie danie .
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 2godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 22 PLN jednej porcji: 5 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2600 kcal jednej porcji: 800 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Ziemniaczki z grilla

    Ziemniaki wcześniej należy ugotować (więcej do obiadu naszykowałam, a potem jak były już miękkie, wyjęłam i po ostudzeniu pokroiłam w plastry. Zioła połączyć ze sobą, wlać ok. 3-4 łyż. oliwy, wymieszać. ...

  • Mizeria jak u babci

    Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...

  • Sałatka obiadowa

    Sałatę porwij na kawałki, pomidora pokrój na ćwiartki, ogórka w plasterki. Paprykę i ser w kawałki, a szynkę w słupki. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem. Sałatkę wymieszać z sosem sałatkowy...

  • Panierowany kalafior

    Kalafior rozbijamy na mniejsze części. Gotujemy w posolonej wodzie, kilka minut. Zostawiamy aby przestygnął. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni lub we frytkownicy aż będzie złocist...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW